Vrijwilliger IDO (Informatiepunt Digitale Overheid)

Iedereen in Kampen kan bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Bibliotheek terecht met vragen op het gebied van wonen, werk, welzijn, zorg of de digitale overheid. Medewerkers van de Bibliotheek en vrijwilligers bemensen deze laagdrempelige dienstverlening.

Spreekuren zijn wekelijk op dinsdagmorgen van 10.00 – 11.30 uur, op donderdagmiddag van 13.00 – 14.30 uur en op vrijdagavond van 18.30 – 19.30 uur.

Sta jij graag proactief mensen te woord? Ben je cultureel sensitief, en bereid tot het volgen van een online training? Kan je jezelf verplaatsen in mensen die de weg niet goed (meer) kunnen vinden in een complexe (digitale) wereld? Dan is het vrijwilliger worden bij het IDO misschien iets voor jou!

Wat ga je doen?

Als vrijwilliger bij het Infopunt Kampen help je mensen met hun vragen op het gebied van wonen, werk, welzijn zorg of de digitale overheid. Je zoekt bijvoorbeeld relevante informatie op sites van de overheid, en geeft informatie. Of je assisteert bij het lezen en begrijpen van brieven en formulieren. Je verwijst door naar de juiste medewerker van een organisatie en legt eventueel het contact. Ook help je mensen meer zelfvertrouwen te krijgen door hun basisvaardigheden op het gebied van taal en digitale vaardigheden te stimuleren met een warme doorverwijzing naar onze laagdrempelige cursussen zoals Klik&Tik , Digisterker of het Taalpunt.


Wat breng jij mee?

We zijn op zoek naar vrijwilligers die inlevingsvermogen hebben en tegelijk in staat zijn om eigen grenzen te stellen. Het is een pré als je opleidings- of werkervaring hebt bij een welzijns- of overheidsorganisatie. 

 •     Je kunt mensen op hun gemak stellen, goed luisteren en doorvragen, en op weg helpen; 
 •     Als het nodig is doorverwijzen naar de juiste medewerker van een organisatie; 
 •     Je bent vaardig met de computer en je weet je weg snel te vinden op websites van overheidsdiensten; 
 •     Je hebt geduld en weet hoe je zelfvertrouwen bij de vragensteller kunt vergroten; 
 •     Je bent integer en zorgvuldig in het omgaan met vertrouwelijke informatie; 
 •     Je bent bereid deel te nemen aan de online training, en bent minimaal één dagdeel per week beschikbaar.

Wat bieden wij jou?

 • Een inspirerende en gezellige werkplek in een leuk team van collega’s, midden in het hart van de samenleving, de Bibliotheek;
 • Afwisselend en boeiend vrijwilligerswerk waarin je jezelf kunt ontwikkelen en van betekenis bent voor anderen;
 • Een interessante en leerzame online training en training-on-the-job;
 • Prettige en goede begeleiding door medewerkers van de Bibliotheek;
 • Een aantrekkelijke attentieregeling met o.a. een gratis abonnement van de Bibliotheek;
 • Een vrijwilligersovereenkomst met goede voorwaarden. Ga je bij Bibliotheek Kampen aan de slag als vrijwilliger? Dan vragen we een gratis VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor je aan.

Aanmelden

Ben je op zoek naar een inspirerende omgeving waarin je jouw talenten kunt inzetten?
Vul het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Nadat je het inschrijfformulier hebt ingevuld word je snel uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek maken we nader kennis met elkaar en kijken we wat wij voor elkaar kunnen betekenen.