Vrijwilliger voorlezen aan ouderen

De Bibliotheek Kampen staat midden in de samenleving en is er voor de samenleving. We trekken op met woonzorginstellingen om een bijdrage te leveren aan het welzijn van ouderen die daar verblijven. Kun jij goed met ouderen omgaan? Kan je jezelf verplaatsen in hun leefwereld? Wil jij ervoor zorgen dat ouderen die niet meer zelf kunnen lezen toch boeken, gedichten of verhalen kunnen ‘lezen’? Heb je een heldere stem? Meld je dan aan voor voorlezen aan ouderen.

Wat ga je doen?

Je gaat voorlezen in een zorginstelling op het dagdeel dat in overleg met de activiteitenbegeleiding van de zorginstelling met jou is afgestemd. Je komt binnen en maakt contact met de ouderen, drinkt een kopje koffie. Je stapt in de leefwerelden van ouderen met allerlei levenservaring. Sommigen zijn niet meer mobiel en hebben fysieke beperkingen. Anderen kunnen (beginnende) dementie hebben. 

Wat je voorleest sluit aan op hun leefwereld. Ouderen kunnen ook hun wensen doorgeven. De ene keer lees je een column, een kort verhaal, gedicht, of je gaat verder in een boek. Een andere keer heb je voorleesmaterialen bij je die aansluiten op een thema, seizoen of de actualiteit. 

Tijdens het voorlezen maak je contact met de ouderen daarover, praat je erover door. Was het mooi, ontroerend of herkenbaar? Het voorlezen duurt ongeveer een uur. 

De bibliotheekmedewerker adviseert welke boeken, verhalen, gedichten je kunt lenen om uit voor te lezen. Natuurlijk mag je ook zelf in je boekenkast grasduinen en op internet geschikte verhalen, gedichten en columns zoeken om voor te lezen. Je affiniteit met wat je voorleest is belangrijk. Wat breng jij mee?

Je kunt goed met ouderen omgaan, je bent geduldig, flexibel en hebt inlevingsvermogen. Je kunt contact maken met de deelnemers en zelf gesprekken met hen op gang brengen. Je vindt voorlezen leuk en je doet dat op een interactieve manier met een duidelijke en heldere stem. 


Wat bieden wij jou?

  •     Afwisselend, betekenisvol en boeiend vrijwilligerswerk waarin je je kwaliteiten kunt inzetten en jezelf ook kunt ontwikkelen;
  •     Een uitgebreide collectie boeken die aansluiten op de leefwereld van ouderen; 
  •     Ondersteunende methodiek ‘Luisteren in je leunstoel’ en begeleiding; 
  •     Een aantrekkelijke attentieregeling met o.a. een gratis abonnement van de Bibliotheek, zodat je veel boeken kunt lenen. 

Ga je bij Bibliotheek Kampen aan de slag als vrijwilliger? Dan vragen we een gratis VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor je aan.