Vrijwilliger in ons voorleesteam

De Bibliotheek Kampen staat midden in de samenleving en is er voor de samenleving. We trekken intensief op met partners om ervoor te zorgen dat alle kinderen de kans krijgen zich te ontwikkelen tot goede en gemotiveerde lezers. Hiermee vergroten we hun kansen om mee te doen in de maatschappij.

Om kinderen op jonge leeftijd al met verhalen en boeken in aanraking te brengen is het belangrijk dat ze worden voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Dit willen we voorkomen! Doe je mee? Kun jij op een interactieve manier kinderen voorlezen? Wil je een bijdrage leveren aan het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen? Dan is het Voorleesteam op zoek naar jou!

Wat is het Voorleesteam?

De Bibliotheek Kampen organiseert alleen of samen met partners activiteiten in de Bibliotheek maar ook daarbuiten. In onze jeugdcollectie hebben we schitterende boeken staan die we graag willen inzetten om kinderen te laten genieten van al die mooie verhalen. Om nog meer kinderen te bereiken willen we een Voorleesteam oprichten dat gaat voorlezen aan verschillende doelgroepen. We zijn op zoek naar verschillende, ervaren voorleesvrijwilligers die:

  •     aan een grote groep kinderen kunnen voorlezen, tijdens bijvoorbeeld de Kinderboekenweek of een wijkactiviteit;
  •     of die aan een klein groepje kinderen, die de Nederlandse taal nog niet zo goed beheersen, kunnen voorlezen, liefst in aanwezigheid van hun ouders;
  •     die aan een klein groepje kinderen, die thuis niet (vaak) voorgelezen worden, kunnen voorlezen, liefst in aanwezigheid van hun ouders;

Wat ga je doen?

Je gaat in de Bibliotheek, of op locatie zoals een school, buurtcentrum of Kinderdagverblijf voorlezen aan een groep of groepje kinderen. Voorlezen duurt maximaal een uurtje en kan wekelijks, maandelijks maar ook incidenteel plaatsvinden. Indien nodig stem je af met een professional. Je draagt vooral leesplezier uit en leest bij voorkeur interactief voor, al dan niet met gebruik van verschillende materialen. Je stimuleert kinderen in hun taalontwikkeling. Je betrekt, waar mogelijk, de ouders en geeft hen de handvatten om zelf voor te lezen. Ook stimuleer je hen om (bibliotheek-) boeken in huis te halen.  

Wat breng je mee?

Enthousiasme over voorlezen aan kinderen. Je bent een ervaren voorlezer, die zich goed kan verplaatsen in kinderen. Je bent geduldig en positief, en hebt oog voor de ouders. Je gaat gemakkelijk om met kinderen en hun ouders uit diverse lagen en culturen van de Kamper bevolking. Je bent zorgvuldig in je afspraken, en in overleg flexibel inzetbaar vanuit het voorleesteam.  


Wat bieden wij jou?

  • Afwisselend en boeiend vrijwilligerswerk waarin je je kwaliteiten kunt inzetten en jezelf ook kunt ontwikkelen;
  • Interne trainingen om jouw voorleesskills nog beter te maken;
  • Persoonlijke begeleiding door een medewerker van Jeugd en Educatie;
  • Een afwisselende en uitgebreide collectie en ondersteunende materialen die je bij het voorlezen kunt inzetten;
  • Een aantrekkelijke attentieregeling met o.a. een gratis abonnement van de Bibliotheek, zodat je veel boeken kunt lenen;
  • Een benzinevergoeding als het voorlezen in één van de dorpen rondom Kampen plaatsvindt. 

Ga je bij Bibliotheek Kampen aan de slag als vrijwilliger? Dan vragen wij een gratis VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor je aan.


Aanmelden

Ben je op zoek naar een inspirerende omgeving waarin je jouw talenten kunt inzetten? Klik op de knop hieronder en vul het inschrijfformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. Nadat je het inschrijfformulier hebt ingevuld word je uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek maken we nader kennis met elkaar en kijken we wat de Bibliotheek en jij voor elkaar kunnen betekenen.

Klik hier om je aan te melden