Voor welke leeftijd?: 0-4 Peuters en kleuters, 18+ Iedereen boven 18
Leren, lezen en lenen: Activiteiten
Thema: Ouderschap

VoorleesExpress | Geen kind zonder voorlezen

Niet alle kinderen worden thuis (voldoende) voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool.

Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter.

 

Voor wie?

De VoorleesExpress helpt gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren.

 

Omschrijving

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen om zo de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en de leescultuur thuis te verbeteren.
Het leesplezier staat daarbij centraal: samen lezen is leuk en gezellig!
Een vrijwillige voorlezer komt twintig keer bij een gezin thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boeken en verhalen. Ook maakt het gezin kennis met de mogelijkheden en het aanbod van de Bibliotheek. De VoorleesExpress wordt in Overijssel uitgevoerd door het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl. of neem contact op met Irma Hollander, projectleider VoorleesExpress.

Email:  

Bellen kan ook: 038 - 333 1828.


Vrijwilliger / voorlezer worden?

Wekelijks een uurtje voorlezen aan kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) in hun gezin thuis waar weinig aandacht voor boeken en taal is. De VoorleesExpress, iets voor jou?
Meld je aan als vrijwilliger!

 

Functieprofiel vrijwilliger Voorlezer VoorleesExpress

Functiedoel

De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen 20 weken lang thuis voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact. De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel en geeft de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en op andere manieren de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Voorlezen stimuleert de leesvaardigheid van kinderen en dat is nodig om later goed te kunnen participeren in de maatschappij.

 

Functieomschrijving

De voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. De voorlezer komt een half jaar lang (20x) op een vast moment in de week bij een gezin thuis om de kinderen voor te lezen. De voorlezer brengt met het gezin een bezoek aan de bibliotheek voor een rondleiding.
Door voor te lezen breng je leesplezier in het gezin, maak je ouders en kinderen bekend met het voorleesritueel en stimuleer je de kinderen in de taalontwikkeling. Je geeft de ouders handvatten om het voorlezen een vaste plek te geven in het gezin. Daarin word je begeleid door de coördinator. Daarnaast word je getraind in interactief voorlezen en boekkeuze.

 

Contacten

De voorlezer wordt begeleid door de coördinator VoorleesExpress.
De voorlezer heeft wekelijks contact met het voorleesgezin en heeft op regelmatige basis contact met de coördinator van de VoorleesExpress (indien nodig contact met de projectleiding van de VoorleesExpress.)

 

Resultaatgebieden

Resultaatgebied 1: (Voor)Leesbevordering

  • De voorlezer zet bij het voorlezen de vaardigheden van interactief voorlezen in en zal het gezin laten kennismaken met de bibliotheek.
  • De voorlezer zorgt ervoor dat het plezier in (voor)lezen in het gezin toeneemt.
  • De voorlezer zoekt samen met ouders en de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven passend bij het gezin.


Resultaatgebied 2: Communicatie

  • De voorlezer zorgt voor een goede communicatie richting het voorleesgezin en de voorleescoördinator.


Resultaatgebied 3: Inzet en open houding

  • De voorlezer speelt gedurende 20 weken zoveel mogelijk in op de leesbehoeftes van de kinderen en ouders.