VoorleesExpress
Voor welke leeftijd? 0-4 Peuters en kleuters, 18+ Iedereen boven 18
Leren, lezen en lenen Activiteiten
Thema Ouderschap

VoorleesExpress | Geen kind zonder voorlezen

Niet alle kinderen worden thuis (voldoende) voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool.

Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter.

 

Covid-19

Door het Covid-19 virus kan niet thuis worden voorgelezen. We hebben daarvoor oplossingen bedacht.

Voorlezen kan namelijk wel in een geschikte, veilige ruimte in de Bibliotheek, op een school of de kinderopvang.

Ook kan je via beeldbellen voorlezen als je handig bent met digitale tools zoals Zoom of Jitsi.

 

Voor wie?

De VoorleesExpress helpt gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren.

 Filmpje voor ouders:

 

Omschrijving

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen om zo de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en de leescultuur thuis te verbeteren.
Het leesplezier staat daarbij centraal: samen lezen is leuk en gezellig!
Een vrijwillige voorlezer komt twintig keer bij een gezin thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boeken en verhalen. Ook maakt het gezin kennis met de mogelijkheden en het aanbod van de Bibliotheek. De VoorleesExpress wordt in Overijssel uitgevoerd door het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken

 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl. of neem contact op met Irma Hollander, projectleider VoorleesExpress.

Email:  

Bellen kan ook: 038 - 333 1828.


 

De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe voorlezers en coördinatoren!

Kun jij op interactieve manier kinderen voorlezen? Wil je ouders het belang van voorlezen bijbrengen? Wil je een bijdrage leveren aan het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen? Dan is de VoorleesExpress op zoek naar jou!

Of heb jij coachende vaardigheden en lijkt het je leuk om voorlezers en de voorleesgezinnen te begeleiden? Dan zoeken we jou als coördinator bij de VoorleesExpress! 

 

 

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen 20 weken lang thuis voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact.

De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel en geeft de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en op andere manieren de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Voorlezen stimuleert de leesvaardigheid van kinderen. Dat is nodig voor de persoonlijke groei en ontwikkeling van kinderen in de maatschappij.

 

Wat doe je als voorlezer bij de VoorleesExpress?

Je gaat 20 weken op een vast moment in de week kinderen (2 – 8 jaar) voorlezen. Daardoor breng je leesplezier in het gezin. Je stimuleert kinderen in hun taalontwikkeling. Je betrekt de ouders en geeft hen de handvatten om zelf voor te lezen en (bibliotheek)boeken in huis te halen. Daarvoor breng je met het gezin een bezoek aan de bibliotheek. We gooien je niet zomaar in het diepe. Je wordt begeleid door de coördinator VoorleesExpress. 

 

Wat doe je als coördinator bij de VoorleesExpress?

De coördinator begeleidt ongeveer 5 voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoek je naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator organiseert een aantal voorlezersbijeenkomsten en je gaat met de voorlezer op bezoek bij het gezin. Je koppelt terug met de projectleider VoorleesExpress. Je wordt hiervoor getraind en begeleid door de projectleider VoorleesExpress. 

 

Aanmelden

Wil je boeiend en inspirerend vrijwilligerswerk doen? Meld je dan aan als voorlezer of coördinator bij de VoorleesExpress! Nadat je het inschrijfformulier hebt ingevuld word je uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek maken we nader kennis met elkaar en kijken we wat de Bibliotheek en jij voor elkaar kunnen betekenen.  

 

Meer informatie 

Ben je geïnteresseerd maar wil je eerst meer weten over voorlezer of coördinator worden bij de VoorleesExpress, neem dan contact op met Irma Hollander, projectleider VoorleesExpress, email: