Passend Lezen

45.000 gesproken boeken!

Exclusief voor iedereen met een leesbeperking

www.bibliotheek.nl/passendlezen

afbeelding nieuwsbericht 384x384 px voor web 0Om te lezen, heb je geen letters nodig. Een goed verhaal zit immers tussen je oren, speelt zich af in je eigen fantasie. Daarom biedt de Bibliotheek een collectie van 45.000 gesproken boeken, exclusief voor mensen met een leesbeperking.

Voor wie?

Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor leden van de Bibliotheek die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruikmaken van gesproken boeken.

Om gebruik te maken van de gesproken boeken, geef je bij het inschrijven aan dat je een leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden vind je op www.bibliotheek.nl/passendlezen.

Hoe werkt het?

Aanmelden

Voor leden van de Bibliotheek is gebruikmaken van de gesproken boeken kosteloos en heel eenvoudig. Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen om in te loggen met jouw lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek. Je krijgt dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken. Zet de titels die je wilt lezen op het boekenplankje. Op het plankje passen maximaal 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt.

Boeken afspelen

Je kunt gesproken boeken beluisteren via streaming. Om boeken op je boekenplank te zetten en af te spelen heb je een werkende internetverbinding nodig. Je kunt de gesproken boeken afspelen op een pc, tablet of smartphone. Hiervoor gebruik je de online player die op de website staat.

Gesproken boek of luisterboek?

Veel boeken zijn tegenwoordig verkrijgbaar als luisterboek. Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen. Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan.

Meer informatie

Stap binnen bij de Bibliotheek of ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen. Daar vind je een handig instructiefilmpje.

Instructievideo

In deze video wordt de werking van de website passend lezen in de Bibliotheek stapsgewijs uitgelegd.

Karaokelezen

Karaokelezen is er voor iedereen met een leesbeperking.Met Karaokelezen krijg je op verschillende manieren ondersteuning bij het lezen. De ondersteuning bestaat uit een karaokebalkje dat meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem. Je kunt zien waar je op de bladzijde bent als het boek wordt voorgelezen. Daarnaast kun je de snelheid en de lettergrootte naar wens aanpassen. Zo kun je dus meelezen op jouw manier!

Superboek: voor jeugd en jongeren

Superboek is de speciale collectie van Passend Lezen voor kinderen en jongvolwassenen. Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden. De collectie bestaat uit ruim 10.000 jeugdboeken en ongeveer 20 tijdschrifttitels. Met Superboek wordt lezen leuker!

Passend Lezen: ook voor jou!

lezenmetjeoren

Lezen is leuk. Maar als je dyslectisch bent of moeite hebt met zien, is het ook best moeilijk. Passend lezen in de Bibliotheek helpt! Met gratis gesproken boeken, via streaming. Ontdek snel de mooiste, gekste en spannendste verhalen.

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan kun je gratis inschrijven bij de Dienst Passend Lezen en gesproken boeken via internet lezen.