Direct naar de inhoud

Nieuws uit de Bibliotheek

Online thema-avond STOP HUISELIJK GEWELD TEGEN VROUWEN EN MEISJES

Online thema-avond STOP HUISELIJK GEWELD TEGEN VROUWEN EN MEISJES

De Soroptimistclub Isalania Zwolle-Kampen organiseert op donderdagavond 26 november 2020 een thema-avond, getiteld ‘stop geweld tegen vrouwen’. ‘Huiselijk geweld, dichterbij dan je denkt’, is de veelzeggende ondertitel van de online bijeenkomst. Met recht, want wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met geweld te maken. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een ernstig probleem. Achter menige voordeur schuilt ellende. Ook in Kampen! Wat bijna niemand weet: in 2019 zijn in gemeente Kampen ruim 300 meldingen geregistreerd. En wereldwijd leidt de Covid-19 pandemie tot een toename van geweld achter de voordeur. Genoeg redenen dus, om juist bij de jaarlijkse terugkerende, wereldwijde actie ‘Orange the World’ met elkaar stil te staan bij het thema huiselijk geweld tegen vrouwen en meisjes.

Moet je dapper zijn om uit een gewelddadige relatie te stappen? En wat kun je eigenlijk zelf doen als je in je omgeving een vermoeden hebt van een gewelddadige relatie? Deze en andere vragen worden tijdens de thema-avond over geweld tegen vrouwen besproken. De avond wordt georganiseerd door Soroptimistclub Isalania Zwolle-Kampen samen met de Bibliotheek Kampen, gemeente Kampen en Stichting Kadera. Doel van de avond is onder andere om met elkaar in gesprek gaan over geweld achter de voordeur en bewustwording te creëren bij de deelnemers over huiselijk geweld en wat eraan gedaan kan worden. Ook wordt ingegaan op de vraag waar slachtoffers, omgeving en hulpverleners veilig terecht kunnen na, of bij dreigende geweldsituaties. Speciaal aandachtspunt van de avond is intergenerationele overdracht: slachtoffers van toen zijn van de plegers en slachtoffers van nu. Want intergenerationele overdracht kan ook zorgen voor herhaald slachtofferschap.

 

20201029 Persbericht Kampen Kleurt Oranje.png

 

Orange the World in Kampen

In het kader van Orange the World 2020 organiseert Soroptimistclub Isalania Zwolle-Kampen meerdere activiteiten rondom het thema huiselijk geweld tegen vrouwen en meisjes. Het lokale chapter van deze internationale serviceorganisatie van vrouwelijke professionals, vraagt vanaf woensdag 25 november 16 dagen lang aandacht voor dit belangrijke onderwerp. Zo vindt op donderdag 26 november van 19.45 tot 21.30 uur de online thema-avond plaats over huiselijk geweld tegen vrouwen en meisjes. Landelijk zijn in meer dan 150 gemeenten activiteiten gepland en wereldwijd is het aantal ontelbaar. Isalania werkt samen met UN Women Nederland, de organisatie van de Verenigde Naties voor het project Orange the World.

Van 25 november t/m 10 december zullen verder de Nieuwe Toren en de Stadsbrug oranje worden aangelicht. In het centrum van Kampen willen de Soroptimisten op zaterdagmiddag 28 november of 5 december een opvallende stand over Orange the World bemensen. Deze en aanvullende campagneactiviteiten worden binnenkort bekend gemaakt.

 

Programma

Tijdens de thema-avond geeft een expert van Kadera - aanpak huiselijk geweld – voorlichting. Deze stichting verzorgt naast trainingen en publieksvoorlichting, ook opvang voor vrouwen, mannen en hun kinderen in ‘Blijf van mijn lijfhuizen’ in Zwolle en Enschede.

In deel twee vertelt Juliette - schrijfster van het boek ‘Niet voor herhaling vatbaar’ - vanuit haar eigen perspectief hoe het is om in een gewelddadig huwelijk te leven. Wat gaat eraan vooraf? Wanneer is het genoeg en onderneem je stappen?

Tijdens het derde onderdeel kan het publiek online in gesprek gaan met een panel van hulpverleners, beleidsmakers en betrokkenen. Communicatieadviseur en voormalig D66-raadslid Pascal Jacobs zal de avond in goede banen leiden.

 

Aanmelden

De bijeenkomst staat open voor iedereen: geïnteresseerden, mensen die in aanraking komen met geweld en hulpverleners kunnen gratis deelnemen. Aanmelden kan vanaf vandaag tot 25 november 2020 via de website van de Bibliotheek Kampen. De uitzending is tevens live én anoniem te volgen via het YouTubekanaal van de Bibliotheek Kampen.

 

VoorkantFolderStopGeweldTegenVrouwen