Direct naar de inhoud

Nieuws uit de Bibliotheek

Wat gebeurt er in de bibliotheek nu we gesloten zijn voor publiek? (Deel 2)

Wat gebeurt er in de bibliotheek nu we gesloten zijn voor publiek? (Deel 2)

Vandaag vertellen Betsy Mazur en Jolanda Heldoorn over hoe anders hun werk momenteel is in de uitleen van de Bibliotheek.

Werken zonder mensen

Als je gewend bent om te werken met veel mensen, dan is het nu wel heel anders. Het is een vreemde situatie, maar we passen ons aan. 

De Bibliotheek is gesloten voor het publiek, dus het is stil in het pand en we werken veel alleen. Normaal gesproken helpen we klanten en bezoekers, we sturen de vrijwilligers aan, praten met onze collega's, en verwerken daarnaast de reserveringen, doen boekreparaties, de e-mails en telefoontjes, de administratie en nog heel veel meer.

Mensen denken misschien dat nu de bieb gesloten is we niet meer werken, maar heel veel werkzaamheden gaan gewoon door, en er komen andere taken voor in de plaats.

 

2020LegeBieb3

 

Online diensten

Onze klanten kunnen niet fysiek naar de bieb, maar gelukkig hebben we veel online diensten zoals de e-books en jeugdbibliotheek.nl. Via internet kun je zo toch blijven lezen en leren. 

Op onze website en die van onlinebibliotheek.nl staat alles uitgelegd, maar voor diegenen die hulp nodig hebben zijn we bereikbaar via e-mail, webcare en telefoon.

 

Andere taken

Nu sommige werkzaamheden verminderd zijn, komen we toe aan taken die door de normale drukte blijven liggen.

Betsy doet naast het werken in de uitleen normaal ook de administratie van de schoolbibliotheken in de gemeente Kampen. Nu de scholen gesloten zijn zullen deze werkzaamheden over een tijdje klaar zijn, en komt Betsy er eindelijk aan toe om bijvoorbeeld de oude biebpassen te controleren.

Jolanda heeft nu tijd om de grootletterboeken op 1 alfabet te zetten, vermiste boeken op te zoeken, nieuwe tijdschriften in te voeren in het systeem, en de volgorde van de boeken in de kasten te controleren (en dat zijn er heel veel!)

Daarnaast kunnen we de extra verkregen tijd steken in online studies. We zitten dus zeker niet stil.

 

Ssssssst

Hoewel we heel blij zijn dat we ondanks de situatie toch kunnen werken, is het wel echt heel anders. We zijn gewend aan heel veel mensen om ons heen, zoals de bezoekers van de bieb, het getetter van schoolbezoeken, de kleintjes die naar de BoekStart-ochtenden komen, de senioren van de gratis computercursussen, en ga zo maar door. 

Veel mensen denken -onterecht- nog steeds dat het in de Bibliotheek altijd stil is, maar dat is het nooit. Behalve nu. Ja nu is het stil in de Bibliotheek, zo zonder bezoekers.

2020LegeBieb3

We hopen dat iedereen goed voor zichzelf en de ander zorgt, zodat we jullie gauw weer hartelijk kunnen ontvangen!

 

2020BetsyJolanda lowres

 

Groetjes van Betsy en Jolanda