Feest op de Prs. Julianaschool!

Opening schoolbibliotheek op de Prs. Julianaschool in ’s Heerenbroek

Door de oudste en jongste leerling werd vrijdag 1 november de fonkelnieuwe schoolbibliotheek op de Prs. Julianaschool geopend. Voor ouders en leerlingen was dit het officiële startmoment van de samenwerking tussen school en openbare bibliotheek: de Bibliotheek op school

In het, eveneens vandaag officieel geopende, prachtige schoolgebouw komt de nieuwe schoolbibliotheek goed tot zijn recht. Direct bij binnenkomst zien ouders en kinderen de nieuwe kasten en de prachtige collectie jeugdboeken die de leerlingen en leerkrachten vanaf vrijdag tot hun beschikking hebben. Hiermee zullen de leerlingen ongetwijfeld met nog meer plezier lezen en informatie zoeken op school. En hebben de leerkrachten een rijke en aantrekkelijke collectie prentenboeken, voorleesboeken, dichtbundels en boeken om uit voor te lezen en te gebruiken bij wereldoriëntatie.

1911 OpeningdBosJuliana1

“De opening van de schoolbibliotheek vandaag is een echte mijlpaal! Wij zijn als school altijd al zeer actief op het gebied van lezen en leesplezier en werken al jarenlang samen met de Bibliotheek Kampen. Daarom stond een echte schoolbibliotheek, zoals de andere IRIS-scholen inmiddels ook hebben, natuurlijk bovenaan ons wensenlijstje. Het heeft een tijdje geduurd, onder andere omdat we besloten om ermee te wachten tot na de verbouwing van de school, maar dan heb je ook wat. Ik denk dat we allemaal erg tevreden kunnen zijn met het resultaat!” aldus juf Carolien, leescoördinator van de school.

In de gemeente Kampen is de Prs Julianaschool de 22ste school die samenwerkt met de bibliotheek volgens de aanpak de Bibliotheek op school. Dit is een landelijke educatieve aanpak waarin scholen structureel samenwerken met de lokale bibliotheek aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Het belangrijkste doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis. Hiertoe trekken een leesconsulent van de bibliotheek en de leescoördinator van de school samen op om leerlingen, leerkrachten en ouders enthousiast te krijgen over boeken lezen en voorlezen.

1911 OpeningdBosJuliana2

Leesconsulent Daphne Briggs vertelt: “Ik ben hier op school vanaf nu het vaste gezicht vanuit de Bibliotheek Kampen voor de leerlingen, ouders en leerkrachten. Mijn doel is dat alle kinderen op deze school met plezier lezen. Ik ga leerkrachten tips geven voor leuke werkvormen, zoals een boekenkring, en we gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat leesplezier altijd voorop staat. Ook hopen we dat kinderen thuis meer gaan lezen. We gaan ouders daarom zo goed mogelijk betrekken bij het lezen van hun kinderen en we stimuleren dat er ook thuis veel aandacht is voor (voor)lezen en boeken. Dat er nu een schoolbieb staat, zal ongetwijfeld bijdragen aan een positief leesklimaat.”