Terugblik op Henk de Velde

Henk de Velde is één van de grootste solo zeezeilers ter wereld én filosoof. Vorige week nam Henk een publiek van ruim 85 mensen in Bibliotheek Kampen mee op zijn reis.

In het deel voor de pauze vertelde de zeiler over zijn jongensdromen. Over hoe hij als kleine jongen in IJsselmuiden uren over zijn atlas gebogen zat. Hoe hij als vijftienjarige illegaal de grens met België overstak om als lichtmatroos vanuit de haven van Gent voor het eerst naar zee te trekken. Over zijn zes reizen rond de wereld, waarover een jaar geleden zijn boek De zee, mijn leven verscheen. En hoe hij toen al bezig was met iets totaal anders. Literatuur! Het is geen zeilboek, maar wel een reisboek. Al reist de hoofdpersoon dwars door eeuwen en continenten heen en kan deze Willem of William dus nooit één en dezelfde persoon zijn.

Na de pauze was het tijd voor een film die Henk zelf in elkaar heeft gezet met beelden gemaakt tijdens zijn reis door Brits Colombia en Alaska. Dit keer niet met zijn eigen boot, maar met heel veel ferryboten. Een reis naar het onbekende, maar ook een reis naar vrienden van lang geleden die hem ooit gered hebben toen hij daar met zijn eigen boot pech had gekregen.

Henk had al laten weten dat het een heel ander soort film zou zijn dan wij gewend zijn. Het draaide niet om personages en ontwikkelingen in relaties maar om het landschap. Een eindeloos landschap van bergen, water, sneeuw, bos en kleine grijze havenstadjes. Henk sliep op het dek van de ferry’s, op een matje in een bivakzak. Wij konden meekijken met wat hij al die dagen aan natuur gezien had. Voor sommigen was het best een uitdaging, bijna een uur lang kijken naar traag veranderende landschappen. Anderen kon deze traagheid juist alleen maar boeien. 'Ik verlangde tijdens het kijken van de beelden opeens hevig naar mijn wandelschoenen, zoveel zin kreeg ik om de bossen in te trekken. Wat een natuurpracht!' Die natuur is volgens De Velde het antwoord op alles: “Nieuws en verkeer. Sport en weer. Dit zijn de algemene termen voor het leven. Het is allemaal achtergrondlawaai. Het menselijk bewustzijn bevindt zich in de natuur. Het is het antwoord op alles.”

FotoRobVerstraeten

Ben je benieuwd naar het boek Lot onbekend? Koop ‘m via boekhandel Bos in Kampen, de schrijver zelf (http://www.henkdevelde.com/go/index.php/shop/), of reserveer het boek via Bibliotheek Kampen.

Ben je benieuwd naar de film Passing Through? Lees meer op de website van Henk de Velde: http://www.henkdevelde.com/go/index.php/2019/01/10/passing-through-dutch-english/.

Henk, nogmaals hartelijk dank voor deze bijzondere avond!