Villa Nova heeft een leeslounge

1904 Opening dBosVillaNova 1

Villa Nova heeft een schoolbieb! Honderden boeken staan bij elkaar in de hal van de school. Kinderen en leerkrachten maken er al enthousiast gebruik van. De komst van de schoolbieb werd gevierd met een feestje waarbij kinderen en leerkrachten hun eigen Villa Nova boek presenteerden.

Juf Lisette van Villa Nova vertelt: “Omdat we houden van verscheidenheid en iedereen zichzelf mag zijn, is er door de kinderen een mooi palet van eigen boeken gemaakt als eerste bijdrage aan de schoolbieb. Zo is er een leesboek gemaakt, een makkelijk leesboek, een Engels boek, een prentenboek, een woordenboek en een brailleboek”.

1904 Opening dBosVillaNova 2

“In aanloop naar deze mooie schoolbieb, hebben kinderen en leerkrachten veel input geleverd. Denk aan keuze van meubilair en een boekenverlanglijstje. Want de mooiste titels wil je op school kunnen lezen.” Aan het woord is Ellen Buitenhuis, leesconsulent bij de Bibliotheek Kampen. “De kinderen hebben ook meegedacht over de naam van de schoolbieb. Er waren heel veel mooie, creatieve inzendingen”. Thijn uit groep 4 heeft met zijn inzending gewonnen. Vanaf nu heet de schoolbieb: ”De Leeslounge.”

Op Villa Nova is al langer een samenwerking gaande tussen de school en de Bibliotheek Kampen. Dieuwke de Goede, programmamanager Educatie en Participatie bij de Bibliotheek vertelt: “Vanuit een gezamenlijk belang om te werken aan leesplezier, werken we al vier jaar samen met Villa Nova. Al die tijd was dat zonder fysieke schoolbieb. We boden een maatwerkprogramma waarbij constante afstemming was met betrekking tot wensen en behoeften. Erg mooi dat het nu zover is dat er een echte schoolbieb staat! Daarmee zijn nu alle OOK-scholen volledig aangesloten bij de Bibliotheek op school”.

De Bibliotheek op school is een landelijke educatieve aanpak waarin scholen structureel samenwerken met de lokale bibliotheek aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Het belangrijkste doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis.

“Het is mooi om op Villa Nova, samen met het team van leerkrachten en ondersteuners, te werken aan het leesplezier van de kinderen”, aldus Ellen. “Dat er nu een schoolbieb aanwezig is, draagt daar zeker aan bij.”

1904 Opening dBosVillaNova 3