Resultaten 1 - 10 van 41

Gepubliceerd op: vrijdag 07 juni 2019

Lekker lang lezen in de zomer!

Van 8 juli t/m 18 augustus kun je extra lang stápels boeken mee naar huis en op vakantie nemen, want de leentermijn wordt weer extra lang:

  • 3 weken wordt 6 weken
  • 4 weken wordt 8 weken

 

Uiteraard mag je ook nog eens gewoon twee keer gratis verlengen zoals bij je abonnement hoort.

Tip 1: Verleng pas aan het einde van je leentermijn. De verlengperiode gaat namelijk in op de dag van je verlenging.

Tip 2: Kijk na het verlengen goed naar je nieuwe inleverdatum. (heb je geen Top-abonnement, dan krijg je geen waarschuwing vooraf)

 

Verlengen doe je eenvoudig vanuit je luie stoel/hangmat overal ter wereld...In de Wise-app! (klik)

 

We wensen iedereen een hele fijne zomer met stápels leesplezier!

 

(We stempelen natuurlijk al jaren niet meer in onze boeken, maar het zomerse weer haalt het nostalgische in ons naar boven, vandaar de term 'Vakantiestempel'. ;-) )

 

1906 Bigbanner Vakantiestempel

Gepubliceerd op: woensdag 05 juni 2019

Wat is laaggeletterdheid nu precies? En vooral: wat betekent het om laaggeletterd te zijn?

Welke impact heeft dit op de werkzaamheden binnen uw organisatie?

  

Het Taalpunt Kampen organiseert in juni i.s.m. Delta Wonen en de gemeente Kampen een workshop over laaggeletterdheid voor professionals werkzaam in Kampen.

U kunt hier gratis aan deelnemen dankzij subsidie van Tel mee met Taal en Taal Werkt!*.

Per organisatie verwelkomen we graag 2 professionals. Kunt u daarom intern voor verspreiding van deze mail zorgen, of een collega met affiniteit met dit onderwerp gericht benaderen?

Door samen met andere organisaties deze workshop te volgen, kunnen we van elkaar leren en weten we elkaar in de toekomst beter te vinden.

  

De workshop wordt 2 keer aangeboden, op verschillende dagen en tijden, om zoveel mogelijk professionals te kunnen bereiken.  

Meer informatie en aanmelden via de volgende link: 

Woensdag 19 juni 14.00 – 16.00 uur

Woensdag 19 juni 19.00 – 21.00 uur

 

Locatie: Bibliotheek Kampen, de Stadskazerne 

*Met Taal werkt! wordt in meer dan 30 verschillende projecten in alle gemeentes van de Provincie Overijssel, in samenwerking met lokale partners, gewerkt aan de aanpak van laaggeletterdheid. Dit wordt mede mogelijk gemaakt de Provincie Overijssel. 

 

1906 Taalpunt A4 display site

Gepubliceerd op: woensdag 29 mei 2019

‘Denkend aan Holland, zie ik brede rivieren, traag door oneindig laagland gaan’

[H.Marsman]

 1906PoezieVerbeeld

Dit is een oproep aan alle vissers, brandweermannen- en vrouwen, roeiers, badmeesters-en juffen, zeilers, zeeverkenners, wandelaars, dromers, waterskiërs en vlottenbouwers: zoek een gedicht of schrijf er zelf één.

In navolging van Marsman zoeken we gedichten over water, rivieren, zeilen, vissen, bootje varen, pootje baden, uiterwaarden, wolkenluchten, regendouches, laarzenpaden, ganzenveren en zwemmen leren.

 

Bibliotheek Kampen gaat samen met kunstenaars en videomakers van stichting ARTicipatie 7 gedichten verbeelden in video. Deze 7 video’s zullen te zien zijn via Hanzebankjes in Kampen rondom de Stadskazerne.

Op deze Hanzebankjes zitten scanplaten met een NFC chip ingebouwd. Wanneer hier een mobiele telefoon bij wordt gehouden zal de video op de telefoon worden afgespeeld.

 1906 NFC scan

In februari 2020 zullen de video’s op passende wijze worden ‘gedoopt’ en is de permanente tentoonstelling ‘Poëzie verbeeld’ officieel geopend.

 

Daarom, duik in de wereld van het gedicht, laat het stromen, en stuur ons uiterlijk 15 juli 2019 woorden als water via .

 

logo articipatie 1

Foto: Suzanne van Duijn

Gepubliceerd op: donderdag 23 mei 2019

Zomercadeautje van de bieb: De gratis VakantieBieb-app komt er weer aan!

Iedereen, leden en niet-leden, mag de app gratis downloaden en heeft keuze uit 50 e-books! Zo kun je altijd en overal lezen. Er is van alles wat: spanning, chicklit, literatuur en informatief.

De VakantieBieb opent op voor kinderen en jongeren. Op  komen de e-books voor volwassenen erbij. Alvast veel leesplezier!

 

Meer weten? Lees verder op onlinebibliotheek.nl

 VB volwassenen banner web roterend 1080x400

 

1906VakantiebiebSchermafbeelding 2019 05 23 om 16.42.15

 

Bekijk hier de volledige lijst met titels [Jeugd] en voor [Volwassenen]

 

Ben je tussen de 6 en 18 jaar?

Bekijk hier de VakantieBieb voor jeud, op jeugdbibliotheek.nl

En maak kans op een gratis iPad Mini!

 

Schermafbeelding 2019 05 23 om 16.47.52

Gepubliceerd op: donderdag 25 april 2019

Dikke pret op het plein van de bieb gistermiddag met de gratis voetbalclinic van Freestyler Josh (Joshua Agteres).

file 2

In een sportieve, enthousiaste maar relaxte sfeer konden kinderen kijken naar deze balkunstenaars, om het daarna zelf proberen na te doen. Voor diverse ouders was het ook erg leuk naar te blijven kijken. Elke keer als een van de kinderen de beurt had gehad (en dus even ten overstaande van iedereen z’n best had gedaan), kreeg diegene een high five met beide handen van Samir en/of Josh.

file 2

Samen met Samir gaf Josh een aantal keren een korte demonstratie: Josh en Samir gingen om beurten de bal hooghouden op de meest wonderlijke manieren. Daarna mochten de kinderen zelf even oefenen (allemaal tegelijk met een ‘eigen’ bal) en mochten ze proberen een panna te scoren bij Samir. Samir spaarde ze daarbij niet, de kinderen moesten echt hun best doen ;-) 

file 2

Aan het eind kregen alle deelnemers nog een mooi armbandje en deelde Josh handtekeningen uit. Deze werden gezet op handen, benen en broeken! ;) 

file 2

file 2

file 2

file 2

file 2

Gepubliceerd op: vrijdag 19 april 2019

Gelach, geklets, gejoel en gegil, het was afgelopen week allesbehalve stil in Bibliotheek Kampen. Speciaal voor kinderen en hun ouders van basisschool Het Scala, kinderopvang De Libelle, de kleuterklassen en de kinderopvang van de Bouwmanschool en de kleuters van de Emmaschool werd namelijk op 15 en 16 april groots het 'Kikker is kikker' feest gevierd, naar het boek van Max Velthuijs dat Prentenboek van het Jaar is.

Reden voor het feest was dat alle kinderen nu al of binnenkort gebruik kunnen maken van hun schoolbibliotheek. Hierdoor kunnen er steeds meer kinderen thuis lezen of voorgelezen worden.

Er was een voorstelling, een grote Prentenboekenstad en een kleurwedstrijd. Willow, leerlinge van Het Scala, heeft de kleurwedstrijd gewonnen.

1904 kikkieriskikkerfeest3

Kinderen genoten van het spelen in Prentenboekenstad waar levensgrote prentenboeken stonden van diverse kinderboekenhelden zoals Nijntje, Boer Boris, Aadje Piraatje, Pim en Pom en Sam en Julia van Het Muizenhuis.

Theatergezelschap Kamerspel bood de bezoekertjes een muzikale voorstelling waarin het prachtige verhaal van het boek met een belangrijke boodschap werd verteld: wees blij met jezelf! Kikker wilde graag net als Eend goed kunnen vliegen, taarten bakken zoals Varkentje dat doet of net als Haas muziek maken, maar helaas… dit kon Kikker allemaal niet. Iedereen is anders en gelukkig kan Kikker een heleboel andere dingen heel goed zoals springen en zwemmen. Hij is goed zoals hij is! De theatervoorstelling zat vol herkenning, spanning, emoties en humor.

Na de voorstelling konden de bezoekers een boek over Kikker kopen of doneren om het mogelijk te maken dat alle kinderen kunnen genieten van dit mooie verhaal met deze boekenheld. Want dat is Kikker: een echte boekenheld van nu.

WhatsApp Image 2019 04 15 at 14.04.271 

 

Gepubliceerd op: donderdag 18 april 2019

Woensdag 17 april vond in Café Paatje in de Stadskazerne het WO2 Café plaats. RTV Oost maakte samen met Historisch Centrum Overijssel (HCO)  een tour langs 15 bibliotheken in Overijssel om verhalen uit en over de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Ook objecten en materialen waren van harte welkom.

Als opmaat naar de viering van 75 jaar vrijheid in Overijssel, volgend jaar, werden in vijftien verschillende plaatsen in onze provincie verhalen opgehaald. "Boven verwachting", zegt Ewout van der Horst van het HCO daar over. "Het heeft echt heel veel indrukwekkende verhalen opgeleverd. Daar kunnen we volgend jaar nog heel veel bijzondere dingen mee doen."

Stadsarchief Kampen, Historische Vereniging Jan van Arkel, en vele Kampenaren hebben een mooie bijdrage kunnen leveren. Ernst Hupkes (TeKampen), Herman Broers en het Stadsarchief Kampen stelden materialen beschikbaar voor tentoonstelling in displays.

 

RTV Oost filmde en maakte ook audio-opnames van diverse gesprekken.

Beluister hier een gesprek van verslaggever Bart Kieft vanuit het WO2 Café. (klik)

Lees hier het artikel: De stoel van Seyss-Inquart als besmet klapstuk in WO2 Cafe Kampen

 

Foto's: Marcel Mentink, Rijnbrink

 1904 WO2Cafe MarcelMentinkRijnbrink 2

1904 WO2Cafe MarcelMentinkRijnbrink 2

1904 WO2Cafe MarcelMentinkRijnbrink 2

1904 WO2Cafe MarcelMentinkRijnbrink 2

1904 WO2Cafe MarcelMentinkRijnbrink 2

1904 WO2Cafe MarcelMentinkRijnbrink 2

1904 WO2Cafe MarcelMentinkRijnbrink 2

1904 WO2Cafe MarcelMentinkRijnbrink 2

1904 WO2Cafe MarcelMentinkRijnbrink 2

1904 WO2Cafe MarcelMentinkRijnbrink 2

Gepubliceerd op: donderdag 18 april 2019

Het was feest op Het Scala. Vanaf 17 april mogen alle leerlingen van het Scala een boek uit de schoolbibliotheek thuis lezen. Na uitleg over hoe het lenen voor thuis in zijn werk gaat hebben alle leerlingen een boek uitgezocht. Om dit mogelijk te maken is de collectie boeken flink uitgebreid en is er meubilair aangeschaft. Het thuislezen kan dankzij deelname aan project 'Taal werkt!'. In dit project werken bibliotheek en onderwijs samen om laaggeletterdheid tegen te gaan.

Gepubliceerd op: vrijdag 12 april 2019

1904 Opening dBosVillaNova 1

Villa Nova heeft een schoolbieb! Honderden boeken staan bij elkaar in de hal van de school. Kinderen en leerkrachten maken er al enthousiast gebruik van. De komst van de schoolbieb werd gevierd met een feestje waarbij kinderen en leerkrachten hun eigen Villa Nova boek presenteerden.

Juf Lisette van Villa Nova vertelt: “Omdat we houden van verscheidenheid en iedereen zichzelf mag zijn, is er door de kinderen een mooi palet van eigen boeken gemaakt als eerste bijdrage aan de schoolbieb. Zo is er een leesboek gemaakt, een makkelijk leesboek, een Engels boek, een prentenboek, een woordenboek en een brailleboek”.

1904 Opening dBosVillaNova 2

“In aanloop naar deze mooie schoolbieb, hebben kinderen en leerkrachten veel input geleverd. Denk aan keuze van meubilair en een boekenverlanglijstje. Want de mooiste titels wil je op school kunnen lezen.” Aan het woord is Ellen Buitenhuis, leesconsulent bij de Bibliotheek Kampen. “De kinderen hebben ook meegedacht over de naam van de schoolbieb. Er waren heel veel mooie, creatieve inzendingen”. Thijn uit groep 4 heeft met zijn inzending gewonnen. Vanaf nu heet de schoolbieb: ”De Leeslounge.”

Op Villa Nova is al langer een samenwerking gaande tussen de school en de Bibliotheek Kampen. Dieuwke de Goede, programmamanager Educatie en Participatie bij de Bibliotheek vertelt: “Vanuit een gezamenlijk belang om te werken aan leesplezier, werken we al vier jaar samen met Villa Nova. Al die tijd was dat zonder fysieke schoolbieb. We boden een maatwerkprogramma waarbij constante afstemming was met betrekking tot wensen en behoeften. Erg mooi dat het nu zover is dat er een echte schoolbieb staat! Daarmee zijn nu alle OOK-scholen volledig aangesloten bij de Bibliotheek op school”.

De Bibliotheek op school is een landelijke educatieve aanpak waarin scholen structureel samenwerken met de lokale bibliotheek aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Het belangrijkste doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis.

“Het is mooi om op Villa Nova, samen met het team van leerkrachten en ondersteuners, te werken aan het leesplezier van de kinderen”, aldus Ellen. “Dat er nu een schoolbieb aanwezig is, draagt daar zeker aan bij.”

1904 Opening dBosVillaNova 3