Resultaten 1 - 10 van 231

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 november kan er niet worden geparkeerd op het van Heutszplein. Op zaterdag 12 oktober kunnen op het plein van de Stadskazerne geen fietsen worden geplaatst.

Een paar weken geleden waren 2 collega’s van de Bibliotheek Kampen te zien in een webinar over meertaligheid voor professionals en vrijwilligers die hiermee te maken hebben.

Eerst vertelde Lidy Peters iets over meertaligheid. Zij schreef er een boek over: Talen die de school in komen. 

Daarna volgden drie voorbeelden uit de praktijk: Bibliotheek Gelderland-Zuid, Bibliotheek Kampen en Bibliotheek Amstelland. Anne Nobel (leesconsulent en coördinator gezinsaanpak) gaf een toelichting over meertaligheid bij de VoorleesExpress, na een mooi filmpje met onze VoorleesExpress-coördinator Irma Hollander en deelneemster Malwina van Dijk. 

Waar te vinden? 

Op deze site vind je het overzicht met alle informatie op een rijtje: 

Webinar Meertaligheid: Taal is kapitaal! – Rijnbrink 

Het eerste deel over meertaligheid duurt 45 minuten. 

Het filmpje over Bibliotheek Kampen duurt ongeveer 14 minuten, de andere twee praktijkvoorbeelden ook. 

De Bibliotheek gaat de apparatuur voor het terugbrengen en lenen van boeken, en het betalen van registraties vervangen. De nieuwe, moderne apparatuur geeft een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo kunt  u ervoor kiezen om de leenbon naar uw mailadres te laten verzenden.  

De vervanging vindt plaats op woensdag 12 oktober en donderdag 13 oktober. De vestiging in de Stadskazerne is daarom beide dagen gesloten! 

Let op: de Boekstart-ochtend en het Taalpunt in de Stadskazerne gaan gewoon door. Ook kunt u deze dagen gewoon terecht in Café Paatje om uw favoriete krant of tijdschrift te lezen. Het lenen en inleveren van boeken is op die dagen niet mogelijk. Dokter Leesplezier en Infopunt zijn ook niet aanwezig. De Boekstart-ochtend in IJsselmuiden (donderdag) gaat óók door!

Op vrijdag 14 oktober kunt u weer boeken lenen. U bent van harte welkom! 

 

Sinds kort hebben we in Bibliotheek Kampen een Geheugenpunt. Een antieke kast vol informatie en materialen voor én over mensen met dementie. Bezoekers kunnen bij de kast ook informatie vinden van voorzieningen en activiteiten voor mensen met (beginnende) dementie in de gemeente Kampen.  

Het Geheugenpunt is er speciaal voor volwassenen met geheugenproblemen, voor mensen met (beginnende) dementie die thuis wonen en voor mensen met dementie die in zorginstellingen wonen. Daarnaast hebben we informatie voor mantelzorgers.  

We hebben ook een aantal materialen die we uitlenen, zoals een herinneringskoffers en spellen voor geheugentraining. Deze spellen kunt u lenen en terugbrengen op donderdagmiddagen tussen 14.00 en 16.00 uur. De rest van de informatie in en bij de kast is altijd te raadplegen tijdens de openingstijden van de Bibliotheek.  

De kast is te vinden op de begane grond naast de groot letterboeken. Er staat een tafel met stoelen vlak bij de kast. Op donderdagmiddag staat er koffie en thee voor u klaar. Iedereen die te maken heeft met dementie, zelf of als naaste, is van harte welkom!  

Bibliotheek Kampen is dementievriendelijk. Heeft u ideeën over hoe we dat nog beter kunnen zijn? Of zou u over (beginnend) geheugenverlies graag eens iets organiseren bij ons? Neem contact op met Gea Martens: .  

Het was een gezellige drukte in de Bibliotheek bij de eerste workshop Mini-theater. Sommige kinderen keken eerst de kat uit de boom, maar uiteindelijk werd iedereen – ouders en kinderen – aangestoken door het enthousiasme van Monique Huisman.

Centraal stonden allerlei kleine spelletjes die je kunt doen met je kind. Thuis of onderweg, als je even moet wachten bijvoorbeeld. Samen geluiden of gebaren maken, dingen benoemen: als je er een vleugje theater aan toevoegt wordt het opeens spannend en vrolijk! En ondertussen is het ontzettend nuttig, want door het contact met jou ontwikkelt de taal van je kind zich beter.

Er staan nog twee van deze gratis workshops gepland: op vrijdag 16 september en zaterdag 17 september van 10.30 tot 11.00 uur, in de Bibliotheek aan de Oudestraat. Alle kinderen van 1 tot 4 jaar met (groot)ouder of verzorger zijn welkom!

personeels narrow

Op donderdag 22 september 2022 sluit de bibliotheek om 13:00.
Vanwege een personeelsbijeenkomst zijn wij vanaf 13:00 gesloten.

Lukt het je hierdoor niet om je boeken op tijd in te leveren?
Geen probleem, we hebben 22 september en 23 september ingesteld als boetevrij.

Het vinden van werk dat bij je past is niet altijd makkelijk. De Bibliotheek biedt hulp bij het ontdekken van wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken. Daarvoor worden dit najaar 16 gratis online trainingen gegeven.

Elke maand heeft een ander thema, bijvoorbeeld de balans vinden en bewaren, storytelling of doelen stellen én behalen voor 2023. De trainingen zijn voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe baan of die zich alvast op de toekomst wil voorbereiden.

Online activiteiten

Het aanbod bestaat uit sollicitatiespreekuren, trainingen en netwerkbijeenkomsten, die plaatsvinden tussen september en december. Alle activiteiten zijn online, zodat iedereen vanuit huis kan deelnemen.

Bekijk hier alle trainingen en bijeenkomsten

Kampen heeft een nieuwe Stadsdichter. Geraart Westerink neemt het stokje over van Brigitte Wolthuis en wordt daarmee de vierde Stadsdichter van Kampen. Zijn winnende inzending ‘Brug’ was voor de oplettende kijker afgelopen dagen al te zien op de ramen van de Stadsgehoorzaal, Quintus, Stedelijk Museum, Stadsarchief en Bibliotheek. Geraart is, anders dan zijn voorgangers, namelijk benoemd door alle culturele instellingen samen en niet alleen door de Bibliotheek. Vele dichters deden mee aan de strijd om de titel ‘4e Stadsdichter van Kampen’. Beau Voerman en Tjitske Buwalda eindigden in de top drie.  

 

 

Razend spannend

Kampen ligt Geraart na aan het hart. Hij woont er al bijna veertig jaar en in die tijd heeft hij zich intensief verdiept in de geschiedenis van zijn woonplaats. Met zijn vele boeken en artikelen over tal van Kamper onderwerpen is Geraart dan ook zeker geen onbekende Kampenaar. Maar met gedichten kwam de kersverse Stadsdichter nooit eerder naar buiten. Hij vindt het dan ook razend spannend om op een artistieke en losse manier zijn fascinatie voor de stad en de omliggende kernen de vrije loop te laten. Verwacht van de nieuwe Stadsdichter geen ingewikkelde poëzie. Hij houdt van korte ‘versjes’ met een luchtige, relativerende toon, maar zal een kritische noot niet schuwen. Zo’n zes keer per jaar zal de Stadsdichter in opdracht van de culturele instellingen een gedicht maken. Net als de eerdere Stadsdichters zal Geraart het ambt verder op geheel eigen wijze vormgeven.

 

Selectieproces

De Stadsdichter is na een zorgvuldig selectieproces gekozen door de programmeurs van de culturele instellingen van Kampen. De SAMBiQ-programmeurs hebben voor Geraart Westerink gekozen vanwege zijn toegankelijke stijl en zijn binding met Kampen en omgeving. Zij kijken uit naar de samenwerking, helemaal met het Hanze-themajaar en de plannen voor ‘Terug naar Kampen’, waarin zij verhalen willen delen over de roemruchtige academiejaren van Kampen. ‘Daar maakte Geraart zelf onderdeel van uit, dus dat gaat heel goed bij elkaar passen.’, aldus Germa Scholten namens de SAMBiQ-programmeurs.

 

Potretfoto Geraart Westerink gemaakt door René van der Weerd

 

gedicht brug afbeelding

Sinds een paar weken is de Stadskazerne een nieuw kunstwerk rijker. In de ruimte naast de lift op de tweede verdieping is in een glazen vitrine een herinneringsdoos geplaatst. Deze doos bevat boekjes met een naam en foto van 34 Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog uit gemeente Kampen werden weggevoerd. De maker, kunstenaar Jelle Groen ziet het als zijn missie om herinneringen tastbaar te maken.

Jelle heeft de doos aan voormalig burgemeester Bort Koelewijn aangeboden. Die vond het erg belangrijk de boekjes door iedereen bekeken kunnen worden. Daarom staat het kunstwerk nu in de Stadskazerne. Opdat we niet vergeten.

Wil je de boekjes van dichterbij bekijken? Dat kan. De sleutel kun je ophalen bij de desk van de bibliotheek op de begane grond. Wees er voorzichtig mee en vergeet niet de vitrine weer op slot te doen en de sleutel terug te brengen.

plaatsen herinneringsdoos

Kunstenaar Jelle Groen en interim-directeur Anke Bruggeman bij het plaatsen van het kunstwerk