Resultaten 1 - 10 van 146

Maandagmorgen 23 november 2020 werd de Overijsselse Vrijwilligersprijs overhandigd aan: Korfbalvereniging Wit-Blauw, het Kamper Praatcafé en Gastvrouwen begraafplaats. Overijssel zet haar vrijwilligers jaarlijks in het zonnetje met de Overijsselse Vrijwilligersprijs! En niet geheel zonder reden. Bijna de helft van de inwoners van Overijssel doet namelijk actief aan vrijwilligerswerk. Mensen die werk verrichten dat onbetaalbaar is. Zij leveren op deze manier een onvervangbare bijdrage aan de samenleving.

Uitreiking Vrijwilligersprijs 2020 Praatcafe

Van links naar rechts: Vrijwilligers (zittend) Dorothe Kok, Esther de Ruiter, Taalpuntdocent Valerie Kiesouw, statenlid Joeri Pool, en vrijwilliger Victor van Kooten.

Motivatie

Geweldig dat de vrijwilligers van ons Kamper Praatcafé één van de drie Overijsselse Vrijwilligersprijzen mochten ontvangen! Een geweldig project van Taalpunt Kampen en Welzijn Kampen.

Als motivatie voor de verkiezing werd het volgende gemeld: Taalpunt en Welzijn organiseren de nieuwe activiteit Kamper Praatcafé. Het idee is dat iedereen die in Kampen woont, meer Nederlanders wil ontmoeten en Nederlands wil praten naar het Kamper Praatcafé kan komen.
Het is geen Nederlandse les, maar onder het genot van een kopje koffie of thee wordt Nederlands gesproken. Ook is er ruimte voor een spelletje of wordt er een spreker uitgenodigd. Het Kamper praatcafé is elke vrijdagochtend van 10 tot 12 uur in de bibliotheek, café Paatje.

Van harte gefeliciteerd, ook aan de andere twee winnaars Korfbalvereniging WitBlauw en de gastvrouwen van het 'Begraafplaatsproject'!

Aanstaande vrijdag is het Praatcafé er weer in Café Paatje in De Stadskazerne. Voor iedereen die beter Nederlands wil leren spreken.

Prijs opgedragen aan vrijwilliger Ibrahim Cal

Taalpuntdocent Valerie Kiesouw: 'De vrijwilligers van het Praatcafé hebben de prijs opgedragen aan Ibrahim Cal. Ibrahim is vorige maand overleden. Zijn hartoperatie was twee keer uitgesteld door corona. Vorige maand kreeg hij een hartstilstand. Ibrahim was de eerste vrijwilliger van het Praatcafé. Twee jaar geleden kwam Ibrahim met zijn vrouw naar het Taalpunt. Ibrahim woonde al jaren in Kampen (sprak Nederlands met een Kamper accent) maar had een nieuwe vrouw. Zij kwam uit Turkije en sprak nog geen Nederlands. Ibrahim vond dat ze dat moest leren.
Toen ik hem vertelde dat ik bezig was om een NT2-café op te richten waar anderstaligen konden oefenen met Nederlands praten, was hij direct enthousiast en wilde hij graag helpen. Ibrahim is vanaf het begin betrokken geweest bij het Praatcafé, en tijdens de eerste lockdown ook bij het Kamper Ommetje. Toen ik de vrijwilligers op de hoogte stelde van de vrijwilligersprijs gaven zij direct aan dat de prijs voor Ibrahim was.'

In een glazen huis op het plein voor de Stadskazerne in Kampen verrijst binnenkort het café De Gelijkheid. Geen gewoon café, maar een plek waar iedereen manieren mag komen bedenken en uitvoeren om ongelijkheid in de gemeente Kampen tegen te gaan.

Het is op dit moment erg druk bij onze hoofdvestiging in De Stadskazerne. Regelmatig moeten mensen buiten wachten totdat de verplichte mandjes weer beschikbaar zijn.

Maak in de MaakMeeMaand kennis met de nieuwe technieken en maakprocessen met twee gratis online workshops.

De webinars worden gegeven door Tetem, die een belangrijke coördinerende en faciliterende rol speelt in de MaakMeeMaand. Op twee dinsdagavonden kunnen deelnemers, uit alle 25 Overijsselse gemeente, gratis vanuit huis een online workshop lasercutten of 3D printen volgen.

Met de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid heeft ook Bibliotheek Kampen aanpassingen moeten doen in hun dienstverlening en aanbod. 'Veel mensen waren bang dat de bibliotheek weer zou moeten sluiten,' zegt directeur Annette Schol, 'maar gelukkig is dat niet het geval.'