Mijn Bibliotheek

BoekStart - BoekStart-coach

Over BoekStart

Het begint met lezen

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.

Waarom voorlezen?

Onderzoek bewijst: baby’s houden van boeken

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.

Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen.

‘Voorlezen is voor mij ook een prachtige manier om verbinding en contact met je kind te hebben.’ Tischa Neve, kinderpsycholoog (column)

Voorlezen loont!

Veel ouders geloven niet dat het mogelijk is al aan baby’s voor te lezen en stellen dat uit tot hun kind twee of drie jaar oud is. Toch blijkt uit onderzoek dat voorlezen wel degelijk loont: ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen, kinderen hebben die hoger scoren op taal. Al na vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat.

Ook als de baby vaak huilt en snel geïrriteerd is stellen veel ouders voorlezen uit. Vooral deze baby’s profiteren ervan als hun ouders meedoen met BoekStart, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Meer voorlezen, beter in taal

In deze brochure lees je meer over het belang van voorlezen bij jou thuis. Ook laat het zien hoe boeken de taalontwikkeling in een gezin kunnen verbeteren en lees je meer over wetenschappelijke studies naar de effecten van voorlezen.

BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek, is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door het ministerie van OCW.

Gratis BoekStartkoffertje

Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een waardebon voor het BoekStartkoffertje. Je kindje mag GRATIS lid zijn van de Bibliotheek, t/m het 17e jaar!

Ga met de waardebon naar de Bibliotheek, maak je baby lid en ontvang het gratis BoekStartkoffertje, bezoek de BoekStarthoek en bekijk welke nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken!

Jijzelf mag ook profiteren, want als BoekStart-ouder mag je een jaar lang lid zijn met 50% korting!

BoekStartcoach Irma

1803 A3pos BoekStart Coach DEFzo

De BoekStart-coach houdt spreekuren in IJsselmuiden op: 16 en 24 mei, 6, 14 en 28 juni, 4, 12, 18 en 26 juli.