Cafe de Gelijkheid

Hoe ziet ongelijkheid in Kampen eruit?

Bibliotheek Kampen komt in actie tegen ongelijkheid! In een glazen huis voor de bibliotheek starten we ‘café de gelijkheid’. In dit café kun je ontdekken wat ongelijkheid is, jouw eigen voorbeelden toevoegen en komen we samen in actie om Kampen een beetje gelijker te maken.

Minder kansen om mee te doen
9 februari start café de gelijkheid. Voor die tijd willen we vormen van ongelijkheid verzamelen. Mensen hebben op grond van hun seksuele voorkeur, beperking, afkomst, gender, religie of leeftijd soms minder kansen om mee te doen. In iedere klas zitten gemiddeld twee kinderen die opgroeien in een gezin waarin het moeilijk is de eindjes aan elkaar te knopen. Daar is geen geld om lid te worden va een sportclub, voor muziekles, om een verjaardag te vieren of voor een goede fiets.

2,5 miljoen Nederlanders kunnen niet voldoende lezen en schrijven om goed mee te kunnen doen. Zij hebben moeite met een brief van de belastingdienst, een nieuwsbrief van school of het lukt niet om een DigiD of een OV-chipkaart aan te vragen.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van ongelijkheid. En verschillende vormen van ongelijkheid hangen met elkaar samen. Mensen met een beperking zijn veel vaker eenzaam dan mensen zonder een beperking bijvoorbeeld. Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven hebben vaak ook problemen met hun gezondheid.

Waar zou jij wel iets aan willen doen?
Iedereen mag vormen van ongelijkheid (waar jij wel iets aan zou willen doen!) naar Bibliotheek Kampen opsturen. Maak een spandoek, protestbord, poster, filmpje, verhaal, gedicht, audiofragment of wat je maar kan verzinnen. Stuur het naar me op! Anne Marth Kuilder amkuilder@bibliotheekkampen,nl, 06-12711848 of stop het in de brievenbus van de Stadskazerne (zet er op dat het voor Anne Marth is, dan komt het wel goed).

9 februari openen we café de gelijkheid (als dit weer kan binnen de Corona-maatregelen) en willen we laten zien hoe ongelijkheid in Kampen er volgens jullie uitziet. Met iedereen die mee wil doen gaan we daarna kiezen aan welke vorm van ongelijkheid er iets gedaan moet worden. We gaan acties bedenken om het verschil te maken. In maart gaan we deze acties uitvoeren.

LogoCafeDeGelijkheid100