Informatie over de nieuwe donorwet

Met de nieuwe donorwet wordt sinds 1 juli 2020 iedereen vanaf 18 jaar als orgaandonor opgenomen in het nieuwe donorregister. Tenzij je aangeeft dat je geen orgaandonor wilt zijn. Ook dat registreer je in het donorregister. Donorregistratie roept bij heel veel mensen vragen op.

• Wat is donorregistratie?
  • Waarom registeren?
  • Wat kun je in het register aangeven?
  • Hoe geef je je keuze door?

De Bibliotheek helpt als wegwijzer je een stap verder. Hierbij werken we samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

In de gemeente Kampen ontvangen alle inwoners (18 jaar en ouder) die hun keuze nog niet kenbaar hebben gemaakt rond februari/maart 2021 een brief met de oproep dit alsnog te doen. Rond 2 april 2021 volgt er een herinneringsbrief voor de inwoners die hun keuze tegen die tijd nog niet kenbaar hebben gemaakt.

Als jij geen keuze maakt, komt bij jouw naam ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. Dat betekent dat jouw organen na overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts zal dit met jouw familie overleggen. Om zeker te weten dat jouw wensen worden gerespecteerd, is het verstandig om jouw keuze in te vullen op www.donorregister.nl.

Ben of ken jij iemand die het lastig vindt om deze keuze online kenbaar te maken? Dan helpen wij jou graag op weg. Nu de bibliotheken in verband met de coronamaatregelen in ieder geval tot 2 maart 2021 gesloten zijn, kun je jouw vragen telefonisch stellen via telefoon: 038-330121 01

Je kunt ook eerst online oefenen met het programma Oefenen met het donorregister

Meer informatie over donorregistratie