Gezocht:

Coaches, voorlezers, ambassadeurs

Wil je je graag nuttig maken door iets voor een ander te betekenen? Wil je helpen iemands zelfredzaamheid in de maatschappij te vergroten?

De Bibliotheek Kampen kan altijd mensen gebruiken die willen helpen bij de dienstverlening. Van werk op vaste momenten in de week of gedurende een zekere periode tot ondersteuning bij activiteiten. Van het bezorgen van boeken bij niet-mobiele leden en het opruimen in de bibliotheek tot het helpen van mensen bij het vergroten van hun taalvaardigheid of informatieve (digitale) vaardigheden en het assisteren bij activiteiten.

Wil je je aanmelden? Vul dan dit aanmeldformulier in. Na ontvangst zullen we zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Overzicht vacatures:

VoorleesExpress:    
Voorlezers/coaches kinderen
 

Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin.

Duur: 30 weken, inclusief voorbereiding, contactmomenten en training
Tijd: 50 uur, inclusief voorbereiding, contactmomenten en training

Training en begeleiding: Als vrijwilliger van de VoorleesExpress word je getraind en begeleid. Naast persoonlijke begeleiding kun je gebruik maken van onze e-learning. Met dit programma kun je kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen.

 

Coördinatoren

 

 

Coördinatoren begeleiden tijdens een voorleesseizoen een aantal gezinnen en voorlezers. Voor jouw team van voorlezers organiseer je verschillende bijeenkomsten, waarin je hen de gelegenheid biedt om ervaringen uit te wisselen, elkaar te helpen en je ze informatie geeft. Ook ga je samen met je voorlezers een aantal keer op bezoek bij hun gezin. Als coach begeleid je vrijwilligers en gezinnen in het proces: samen ervoor zorgen dat na 20 weken ouders zelf in staat zijn om kinderen meer te stimuleren in taal.

Duur: 30 weken
Tijd: 60 uur

Training en begeleiding: Als vrijwilliger van de VoorleesExpress word je getraind en begeleid. Naast persoonlijke begeleiding kun je gebruik maken van onze e-learning. Met dit programma kun je kennis opdoen over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen.

 

 BoekStartochtendvrijwilliger    

De Bibliotheek organiseert in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de voorschoolse instellingen in Kampen wekelijkse BoekStartochtenden. Het doel van deze inloopochtenden is om de laagdrempeligheid van de bibliotheek te bevorderen voor ouders met jonge kinderen. Hiermee wil de bibliotheek een stimulans te geven aan het voorlezen van en de taalontwikkeling van jonge kinderen.

De ochtenden bieden ouders bovendien de gelegenheid elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, elkaar te ondersteunen en te adviseren waar nodig. Vrijwillige gastvrouwen /gastheren zijn hierbij onmisbaar als ondersteuning voor het creëren van een prettige en vertrouwde sfeer en als (vast) aanspreekpunt.
Voor deze BoekStartochtenden zijn we op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten als
Gastvrouw/ gastheer .
De vrijwilliger verzorgt in samenwerking met haar collega’s de koffie, draagt zorg voor een prettige omgeving en sfeer en legt verbindingen tussen de aanwezige ouders.

Duur: 25 weken, inclusief overleg en training
Tijd: 75 uur

 Taalpunt:    
 Taalcoach volwassenen    

Als taalcoach kun je iemand helpen om beter te worden in lezen, schrijven of spreken en daarmee kun je het verschil maken in iemands leven.

Als je taal leuk vindt, graag met mensen werkt en flexibel bent, is dit misschien iets voor jou.

Bij het Taalpunt in Kampen kunnen volwassenen terecht zie beter willen leren lezen, schrijven, spreken of luisteren. Ze worden er geholpen bij het zoeken naar een passende cursus of gekoppeld aan een vrijwillige taalcoach.

Elke vrijwilliger volgt een basistraining van 4 bijeenkomsten. Tijdens deze training krijg je informatie over de doelgroep en over hoe volwassenen leren. Ook oefen je met het voorbereiden van een bijeenkomst met de deelnemer(s) en maak je kennis met speciaal lesmateriaal. Taalvrijwilligers krijgen bij het begeleiden van hun deelnemer(s) ondersteuning vanuit het Taalpunt.

Meer informatie en aanmelden

Vind jij het ook belangrijk dat laaggeletterdheid in jouw gemeente wordt aangepakt en wordt voorkomen, en wil je hier een steentje aan bijdragen?

Kijk dan op  https://www.taalvoorhetleven.nl/taalvrijwilliger/vrijwilliger-worden/ en meld je aan!