Direct naar de inhoud

Profielschets vrijwilliger digitaal Voorlezen bij de VoorleesExpress

Profielschets vrijwilliger digitaal Voorlezen bij de VoorleesExpress

Profielschets vrijwilliger digitaal Voorlezen bij de VoorleesExpress

De Bibliotheek Kampen staat midden in de samenleving en is er voor de samenleving. Niet alle kinderen kunnen thuis voldoende worden voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Terwijl kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, veel meer woorden kennen. De kans dat zij daardoor beter presteren op school is aanzienlijk groter. Kun jij op een interactieve manier kinderen digitaal voorlezen? Wil je ouders het belang van voorlezen bijbrengen? Wil je een bijdrage leveren aan het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen? Dan is de VoorleesExpress op zoek naar jou!

 

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen 20 weken lang thuis voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers. De gezinnen zijn aangemeld door een toeleider zoals een leerkracht of logopedist. De ouders hebben toestemming verleend en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Het voorlezen stimuleert de taalontwikkeling van de kinderen, verrijkt de taalomgeving thuis en brengt mensen met elkaar in contact.

Nu door Covid-19 thuis niet voorgelezen kan worden, hebben we een andere oplossing gevonden. Thuis voorlezen door middel van beeldbellen.

 

Wat ga je doen?

Je gaat 20 weken op twee vaste moment in de week kinderen (4  – 8 jaar) digitaal voorlezen. Daardoor breng je leesplezier in het gezin. Je stimuleert kinderen in hun taalontwikkeling. Je betrekt de ouders en geeft hen de handvatten om zelf voor te lezen en (bibliotheek)boeken in huis te halen. Daarvoor breng je met het gezin een bezoek aan de bibliotheek. Na elke voorleessessie maak je notities in “Mijn VoorleesExpress”, het online systeem voor vrijwilligers waarin we de voortgang bijhouden.

 

Wat breng jij mee?

Je bent handig met digitale tools (zoals Zoom of Jitsi) en je hebt een laptop of computer. Je bent flexibel, hulpvaardig en je hebt veel geduld. Je komt graag met gezinnen uit diverse lagen en culturen van de Kamper bevolking in aanraking. Je leest levendig en expressief voor. Je bent zorgvuldig in je afspraken. Je bent minimaal 18 jaar oud, en een tijdsblok van 20 weken beschikbaar.

 

Wat bieden wij jou?

  • Afwisselend en boeiend vrijwilligerswerk waarin je jezelf kunt ontwikkelen;
  • Scholing door de projectleider VoorleesExpress en begeleiding door de coördinator VoorleesExpress;
  • Interne trainingen om jouw voorleesskills nog beter te maken;
  • Het e-learning programma van de VoorleesExpress waarmee je veel leert over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen;
  • Training en tips over werken met digitale prentenboeken en andere digitale voorleestools zoals de Voorleeshoek;
  • Sparrmomenten met andere voorlezers met tips over en uitwisselen van ervaringen over digitaal voorlezen;
  • Een aantrekkelijke attentieregeling met o.a. een gratis abonnement van de Bibliotheek zodat je boeken kunt lenen niet alleen voor het voorleesgezin maar ook voor jezelf.

Ga je bij Bibliotheek Kampen aan de slag als vrijwilliger? Dan vragen we een gratis VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor je aan.

 

Meer informatie?

Kijk op www.voorleesexpress.nl of neem contact op met Irma Hollander, projectleider VoorleesExpress, email:

 

Aanmelden

Ben je op zoek naar een inspirerende omgeving waarin je jouw talenten kunt inzetten? Vul het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Nadat je het inschrijfformulier hebt ingevuld word je uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek maken we nader kennis met elkaar en kijken we wat de Bibliotheek en jij voor elkaar kunnen betekenen.