Multicultureel wijkcentrum Reijersdam stimuleert vergroten geletterdheid!Wijkcentrum Reijersdam, gevestigd in hartje Brunnepe straalt uit waar het voor bedoeld is: gemoedelijkheid en toegankelijkheid. Aspecten die voorzitter Erik van de Belt en vrijwilliger/medewerker Jans Eilander hoog in het vaandel dragen. Erik en Jans houden zich bezig met het organiseren van uiteenlopende sociaal-culturele activiteiten voor de wijk Brunnepe om een laagdrempelig wijkcentrum van, voor en door buurtbewoners te zijn. Een aantal initiatieven is het afgelopen jaar in samenwerking met Bibliotheek Kampen ontplooid om het lezen te stimuleren.

 

Erik is ongeveer drie jaar voorzitter van Reijersdam. Hij regelt voornamelijk de algemene bestuurszaken en houdt zicht op de dagelijkse activiteiten, die de beheerder en Jans voornamelijk uitvoeren. Jans staat onder andere achter de bar, regelt de verhuur van zalen en doet de schoonmaak. Erik: “Reijersdam is oorspronkelijk bedoeld voor alle inwoners uit de wijk Brunnepe. In de loop van de jaren is dat veranderd en trekken wij als multicultureel centrum met onze activiteiten ook mensen aan die buiten Brunnepe wonen. Gemiddeld komen hier zo’n 500 personen per week.”

 

Signaalfunctie


Zowel Erik als Jans constateren dat er in de wijk Brunnepe relatief veel mensen zijn die niet goed kunnen lezen en daarvan hinder ondervinden in dagelijkse dingen. Om hier iets in te betekenen, werkt Reijersdam samen met de bibliotheek, de gemeente en andere netwerkpartners. Erik: “Regelmatig treffen en spreken we mensen van bijvoorbeeld deltaWonen, sociale zaken van de gemeente, de wijkagent en natuurlijk wijkverbinder Tamara Pietersz. Mensen bij wie wij signaleren dat zij niet of minder kunnen lezen, attenderen wij op de diverse spreekuren bij een van deze personen. Wij signaleren niet alleen, wij helpen bijvoorbeeld ook mensen met het aanvragen van huur- en subsidietoeslag. De samenwerking met de bibliotheek verloopt bijzonder goed. Meestal hebben we contact met Irma Hollander en Joop Schulte.


Geletterdheid vergroten


Samen met Joop organiseerde Reijersdam de laatste jaren computercursussen. Erik: “We speelden al een tijd met het idee om behalve kranten, ook leesmappen (tijdschriften) op tafels te leggen voor mensen die hier even binnenkomen voor een praatje of gewoon om even de deur uit te kunnen. In een gesprek met Joop ontstonden diverse ideeën om aandacht te besteden aan laaggeletterheid in de wijk Brunnepe. Vanuit het project ‘Een punt hebben’ schoof projectleider Hessiëlle Kerkhoff bij deze gesprekken aan. Zij gaf aan dat er vanuit het project geld beschikbaar was voor initiatieven die de geletterdheid vergroten.” Jans: “Onder andere zijn hier een kinderzwerfboekStation en een leeshoek volgens hetzelfde concept als Café Paatje in de bibliotheek geopend. Mensen kunnen de leeshoek binnenlopen en gebruik maken van een computer of de leesmap. Daarnaast organiseerde men een babycafé en ook nam de bibliotheek het afgelopen jaar deel aan de culturenmarkt. De samenwerking met de bibliotheek is heel goed.”

Onder de vlag van ‘Een punt hebben’ met financiële tegemoetkoming kon een aantal waardevolle ideeën ten uitvoer worden gebracht. Joop Schulte en Irma Hollander lichten deze initiatieven toe:

 

KinderzwerfboekStation


Zwerfboeken zijn boeken die zwerven van kind naar kind. Je vindt ze op school, in de wachtkamer of in een KinderzwerfboekStation. Je herkent ze aan de sticker op de kaft. Deze boeken zijn niet van één, maar van alle kinderen. Ze nemen het boek mee naar huis en als ze het uit hebben, geven ze het boek weer door. Irma: “Al met al kent Kampen inclusief Reijersdam 12 kinderzwerfboekStations. De eerste werd ongeveer 5 jaar geleden gestart in de Emmaschool. Daarna volgden er meer: de Dirk van Dijkschool, de Apotheken Ebbingepoort, de Wetering en Brun Aqua, bij een particulier in het Keizerskwartier en de Weggeefschuur in IJsselmuiden. Ook zijn er stations bij het Centrum Jeugd en Gezin aan de Wederiklaan, de Groene Brunneper, bij rustpunt Steege’s Erf en in Wilsum. De Lyons beheren 3 stations. De kinderen in Brunnepe kregen bij het voedselpark op 5 februari een heuse telefooncel met boeken die ze kunnen meenemen. Irma: “Het is de moeite waard om te vermelden dat de Rotary Kampen ieder jaar Het Dictee van Kampen organiseert. De royale opbrengst was in 2019 voor Kinderzwerfboek. Van dat geld zijn spiksplinternieuwe boeken gekocht.” Irma’s wens? “In alle kernen van de gemeente Kampen een kinderzwerfboekStation!”

 

Leeshoek


Joop: “Op 12 februari opende wijkverbinder Tamara Pietersz het kinderzwerfboekStation en tegelijk opende de leeshoek in Reijersdam. Hier staan onder andere (gebruikte) computers. Ook vind je hier vrij nieuwe tijdschriften in een leesmap. Een vervolg zou kunnen zijn dat er ook NT1 en NT2 boeken geplaatst worden en afgeschreven boeken zoals romans en thrillers.”

 

Babycafé


Samen een boekje lezen, plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen, versterkt de band met je baby. Kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedacht is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Iedere woensdagochtend wordt er in de Stadskazerne een BoekStartochtend gehouden waar veel ouders naar toe komen. Zou dat ook zo zijn bij wijkcentrum Reijersdam? Om dat te ontdekken, organiseerde Irma daar babycaféochtenden: “Hier kwamen in eerste instantie weinig ouders met kinderen. De eerste ochtend zelfs niemand, ondanks een facebookaankondiging. In de maanden daarna bleek er wel animo te zijn. Daarom is dit babycafé zo belangrijk.” Irma organiseerde samen met Marga de Nijs van ‘Een zee van rust – peuteryoga’ een viertal ochtenden ‘Spelenderwijs bewegen met je baby’. “Marga besteedde ongeveer een half uur aan ‘Spelenderwijs bewegen met je baby’ en daarna vertelde ik aan de ouders wat je met het boek in relatie tot je kind kunt doen. Daarnaast zijn er een vijftal Baby Boek en muziekochtenden georganiseerd samen met Annet van der Veen van Quintus. Ook hier stond het boek centraal. Het babycafé is voor baby’s tussen de 4 en 18 maanden. Iedere keer namen we een ander babyboekje mee. Het effect was dat de kinderen na een paar keer direct op de boeken afliepen.” Volgens Jans heeft het babycafé goed contact met het wijkcentrum en de potentie om een ‘blijvertje’ te zijn.

 

Computercursussen

Voordat het project ‘Een punt hebben’ startte, had Joop Schulte contact met Reijersdam. De reden was om een tweetal computercursussen te geven. Eén bestemd voor mensen die nog niets van een computer weten en een cursus ‘DigiD aanmaken’, waarin men kennis maakt met de gemeentelijke website en mijnoverheid.nl. Joop: “Ik wilde deze cursussen niet alleen in de bibliotheek geven, maar ook in wijkgebouwen, waaronder Brunnepe. Alles heeft een aanloop nodig. Als er in de toekomst voldoende animo blijkt, wil ik de cursus daar blijven geven en mogelijk zelfs andere computercursussen. In ieder geval zijn er door dit initiatief waardevolle contacten gelegd en is een fantastisch samenwerkingsverband met Reijersdam tot stand gekomen.”


WOWI-bus


Deze techniekbus van Rijnbrink (adviseert en ondersteunt bibliotheken in Nederland) gaat scholen en bibliotheken langs. Onder andere stond de bus op 13 november de hele dag bij de basisschool Het Scala, waar ’s middags een open inloop was. Kinderen en volwassenen uit de wijk Brunnepe konden kennis maken met verschillende nieuwe digitale technieken. ’s Ochtends gingen plus minus 15 senioren met kinderen uit groep 7 en 8 aan de slag met een aantal technieken. Onder andere maakten ze kennis met OZObotjes, kleine computers die je op basis van de door het botje gelezen kleuren over een zwarte lijn moet laten lopen. Uiteraard ontbrak ook de 3D pen niet. Joop: “De kinderen vonden het geweldig om deze technische ochtend met ouderen door te brengen.”

 

Culturenmarkt


Vorig jaar waren mensen van de bibliotheek voor het eerst aanwezig bij de jaarlijkse culturenmarkt in Reijersdam. Irma: “Dat jaar waren er maar liefst 13 verschillende culturen vertegenwoordigd. Wij stonden er met op de tafel niet allen boeken, maar ook folders en OZObotjes en de 3D-pennen. Op deze manier waren wij goed zichtbaar in de wijk en lieten wij ouders én kinderen met verschillende achtergronden kennismaken met de bibliotheek.”

 

Andere wijken?


In Reijersdam zijn deze initiatieven succesvol ontvangen. Iets voor andere wijken?
Irma: “Om ideeën uit te voeren heb je met diverse zaken te maken. Denk bijvoorbeeld aan de technische voorwaarden, zoals voldoende zalen en uiteraard vrijwilligers. Wijkcentra stuiten vaak op praktische overwegingen. De bibliotheek helpt graag om initiatieven te concretiseren.”