Inspiratie 2019

TerugNaarHetJaarverslag2019

Ook in 2019 hadden we weer een interessante programmering met bekende schrijvers zoals Franka Treur, Annejet van der Zijl en Onno Blom of (vaak samen met het Stadsarchief) over lokale historische plekken en gebeurtenissen. Hier een kleine greep uit de zeer goed gevulde agenda:

1903 Narrow Franca Treur

Stadsdichter van Kampen

Het jaar begon meteen goed met de verkiezing van Brigitte Wolthuis tot derde Stadsdichter van Kampen.

fc525e18ff7d085a91bd5a2ba2e7b06de6d10b84

Marli Huijer

1904 Narrow Marli Huijer nieuw

Marli Huijer, hoogleraar Publieksfilosofe en voormalig Denker des Vaderlands, liet ons zien hoe denken kan helpen om zonder autoriteiten goed samen te leven.

QuoteMarliHuijer

Maand van Dromen & Human Library

Voor de tweede keer organiseerden we in april de Maand van Dromen. Een samenwerking met Diana de Groot van UITverGROOT, de initiatiefnemer achter de Facebookpagina ‘Dromen in Kampen’. Dit jaar was de Human Library onderdeel van deze Maand van Dromen.

MaandvanDromen2019 programma

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Er ontstonden interessante gesprekken tussen mensen die elkaar in het dagelijks leven niet snel spreken. Ook dit jaar maakte een ‘dromenpitchavond’ onderdeel uit van de maand.

Henk de Velde

Onze ‘eigen’ solo zeezeiler, avonturier én filosoof Henk de Velde, nam een publiek van ruim 85 mensen mee op zijn reis.

HenkdeVelde FotoRobVerstraeten

Nederland leest: kruisbestuiving en actie

Het thema van Nederland Leest 2019 was duurzaamheid. Naast een literaire avond met Onne Blom (biograaf van Jan Wolkers, die het geschenkboek 'Winterbloei' schreef) organiseerden we daarom een doemiddag over duurzaamheid. Wat kunnen we in Kampen zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst?

Op 9 november waren er diverse activiteiten. De gezamenlijke missie van de aanwezige organisaties was om over duurzaamheid in gesprek te gaan en om in actie te komen. Het mooiste was dat er ter plekke kruisbestuivingen tussen groene en duurzame actievelingen uit Kampen ontstonden.

Samen met de stad programmeren, met als doelstelling om mensen rondom specifieke thema’s aan elkaar verbinden en zo tot actie overgaan, dat is iets waar we als bibliotheek graag meer van willen.

Anne Marth schreef een langer artikel over samen met de stad programmeren. (in bibliotheekjargon de ‘community library’) Klik hier.

1911 NederlandLeest OnnoBlom

ProgrammaDoemiddag2019