Vrijwilligersvacature: Coördinator VoorleesExpress

Vrijwilligersvacature: Coördinator VoorleesExpress

Profielschets vrijwillige Coördinator VoorleesExpress

Bibliotheek Kampen staat midden in de samenleving en is er voor de samenleving. De VoorleesExpress is een project om de taalontwikkeling bij kinderen te ondersteunen. Niet alle kinderen kunnen thuis (voldoende) worden voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Terwijl kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, veel meer woorden kennen. De kans dat zij daardoor beter presteren op school is aanzienlijk groter.

 

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen 20 weken lang thuis voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact. De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel en geeft de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en op andere manieren de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Voorlezen stimuleert de leesvaardigheid van kinderen en dat is nodig om later goed te kunnen meedoen in de maatschappij.

 

Wat ga je doen?

Je coacht (ongeveer vijf) voorlezers en gezinnen gedurende één voorleesseizoen. Je organiseert voorlezersbijeenkomsten, legt gezinsbezoeken af, schrijft verslagen en je hebt regelmatig contact met de projectleider. Je investeert ongeveer 60 uur in deze taken per voorleesseizoen. Drukkere periodes worden afgewisseld met rustigere periodes. Bij het begeleiden van de voorlezers en de voorleesgezinnen is het belangrijk dat je zorgt voor een goede communicatie naar de voorlezers en de projectleider.

 

Wat breng jij mee?

Je bent flexibel en communicatief vaardig. Je hebt coachende vaardigheden. Je beheerst de Nederlandse taal en je bent digitaal vaardig. Je bent minimaal 18 jaar oud.

 

Wat bieden wij jou?

  • Afwisselend vrijwilligerswerk waarin je jezelf kunt ontwikkelen;
  • Scholing en begeleiding door de projectleider VoorleesExpress;
  • Het e-learning programma van de VoorleesExpress waarmee je veel leert over interactief voorlezen, meertaligheid en het betrekken van de ouders bij het voorlezen;
  • Een aantrekkelijke attentieregeling met o.a. een gratis abonnement van de Bibliotheek;
  • Een benzinevergoeding als het gezin in één van de dorpen rondom Kampen woont;

 

Ga je bij Bibliotheek Kampen aan de slag als vrijwilliger? Dan vragen we gratis een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor je aan.

 

Meer info

Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl of neem contact op met Irma Hollander, projectleider VoorleesExpress, email:

 

Aanmelden

Ben je op zoek naar een inspirerende omgeving waarin je jouw talenten kunt inzetten? Vul het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Nadat je het inschrijfformulier hebt ingevuld word je uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek maken we nader kennis met elkaar en kijken we wat de Bibliotheek en jij voor elkaar kunnen betekenen.