Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Expositie Een wereld in Vlaggen

Vanaf 12 oktober hangt de Stadskazerne een maand lang vol met vlaggen van... niet-bestaande landen??? Erik van der Spek ontwierp iedere week een vlag en laat je nadenken over waar je nu bent, waar je naar toe wilt en wat je van de wereld vindt.

Vanaf 12 oktober hangt de Stadskazerne een maand lang vol met vlaggen. Hiermee staan we in oktober stil bij het 75-jarige bestaan van de Verenigde Naties. Bij de hoofdkantoren van de Verenigde Naties wapperen 192 vlaggen van alle leden.

De vlaggen in de Stadskazerne zijn echter van niet-bestaande landen. Ze komen uit het hoofd van Erik van der Spek. Meer dan een jaar lang ontwierp hij iedere week een vlag, voor bijvoorbeeld hele enge niet bestaande landen (zoals Lockedin en Chopchop) of hele vrolijke landen (zoals Bananas en Vinca).

Lockedin

Lockedin - Hier zit men vast. In een patroon wat leidt naar steeds meer misère. Zoeken naar andere opties en een betere weg kost meer energie dan men heeft. De uitzichtloze weg naar steeds meer ellende is dan ook onafwendbaar.

Chopchop 1

Chopchop - Doen is het nieuwe denken! In luchtkastelen kun je niet wonen. Er wordt dan ook  flink gehakt en er vallen grote spaanders. Dat neemt men voor lief. Liever haastige spoed dan stilstand. Dat  is achteruitgang. Het moet sneller, sneller, sneller!

Bananas

Bananas - In Bananas is iedereen prettig gestoord. Niet dat men niet serieus kan zijn, maar men kiest daar liever niet voor.

Vinca 1

Vinca - In dit altijd groene land kent men de kracht van de kwetsbaarheid. De inwoners van Vinca laten onbeschroomd zien waar men zeker en onzeker over is. Men ervaart dat er geen krachtigere manier is om jezelf te laten zien zoals je bent. Zo groeit en bloeit men. Zelfs wanneer de schaduw over het land valt.

Erik zegt zelf over zijn project: “Een vlag waar een groep zich in herkent is van groot belang! Want een vlag beweegt mensen. En mensen in beweging vertellen het verhaal van het land waar men woont en deze wereld. Met een wereld in vlaggen vertel ik met iedere vlag een verhaal over een land en haar inwoners. Misschien herken je de landen? Omdat je er geweest bent? Er nooit weer wil komen? Er al je hele leven naar op zoek bent? Hoe dan ook. Ik hoop dat de vlaggen en verhalen je doen nadenken. over waar je nu bent, waar je naar toe wilt en wat je van de wereld vindt.”

Dus kom de vlaggen in de Stadskazerne bekijken! En mocht je inspiratie krijgen, op http://www.eenwereldinvlaggen.nl vind je een instructie over hoe je zelf een goede vlag kunt ontwerpen.

Workshop

Op zaterdag 24 oktober (precies op de verjaardag van de Verenigde Naties) geeft Erik van der Spek twee keer een gratis workshop waarin we een vlag voor de Stadskazerne gaan maken.

Van 14.00 tot 15.00 uur voor kinderen vanaf 8 jaar (uiteraard mag je een papa/mama/oma/opa of een andere volwassene meenemen) en van 15.30 tot 16.30 uur voor volwassenen.

Er is per workshop ruimte voor tien deelnemers.

Datum maandag 12 oktober 2020
Einddatum donderdag 12 november 2020
Waar De Stadskazerne (Bibliotheek)
Voor wie Voor alle leeftijden