Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Openingsmoment expositie 'Bijzonder gewoon'

Kom naar de feestelijke en informatieve opening van deze bijzondere expositie met muziek en een meet & greet met de maker Charissa Bakema!

In september en oktober 2020 is in café Paatje van de Stadskazerne de expositie ‘Bijzonder gewoon’ te zien met foto’s die Charissa Bakema de afgelopen vijf jaar van haar pleegzoon maakte. Donderdag 17 september om 17.00 uur openen we de expositie feestelijk. Aanwezig zijn Charissa, Véronique en Annemieke van Therapeutisch ouderschap (een organisatie voor informatie en begeleiding bij hechtingsproblematiek),  pleegzorgorganisaties Trias en Vitree en het muzikale gezelschap Boter bij de Vis. Zij vinden het leuk om met jou in gesprek te gaan over pleegzorg. De opening is gratis toegankelijk en je mag ieder moment binnenlopen. Als er meer dan twintig mensen aanwezig zijn dan vragen we je even te wachten.

De Regenboogprins

De Regenboogprins, de bijnaam van pleegzoon van Charissa, woont zes jaar bij haar en haar man. Zes bijzondere jaren waar in hun kleine gezin een intensief proces plaatsvond waarbij het opnieuw hechten een grote uitdaging was voor alle gezinsleden. Woede, verdriet en angst lagen in de eerste jaren direct onder het oppervlak van het leven van de pleegzoon. Een tijd ook waarin de pleegouders veel tijd staken in het op één lijn krijgen van alle hulpverlening, informeel netwerk en school wat betreft de begeleiding van hun autistische pleegzoon. Met vallen en opstaan, is er na zes jaar een goed evenwicht ontstaan.

Bijzonder gewoon

De afgelopen zes jaar legde pleegmoeder Bakema, die ook theaterregisseur is, met een gewone mobiele camera hun gezinsleven vast en deelde dit via social media. We zien een gezinsleven dat gewoon en tóch niet doorsnee is. Bakema en haar man willen dingen die elke ouder zijn kind toewenst: dat hij mag opgroeien tot een volwassene die zonder oordeel naar zijn eigen geschiedenis kan kijken, die de veerkracht en talenten in zichzelf kent en herkent, die een aantal betrouwbare vrienden heeft en een paar goede intieme relaties met partner, familie en (pleeg)ouders. Dat lijkt zo gewoon en dat is het misschien ook. Maar het is ook bijzonder. Bijzonder gewoon dus!

Reacties op de expositie die eerder bij de kunstuitleen in Emmeloord te zien was:

“Toen ik de foto's van je expositie zag kwam het echt bij me binnen. Door de verhalen erbij realiseerde ik me hoe ingewikkeld het is voor een kind. Want het krijgt niet alleen extra ouders, maar ook extra opa's, oma's, tantes, neefjes.”

“Door de foto's en jouw verhaal snapte ik plotseling wat de zin 'it needs a village to raise a child'. Ouders, pleegouders, vrienden en familie en hulpverlening kunnen samen veel betekenen voor het welbevinden van een kind."

Van 17.00 tot 18.00 uur

Gratis toegankelijk