Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Roxane van Iperen in BiebKampen!

De aankoop van haar huis leidde tot de ontdekking van een bijzondere geschiedenis.

Haar boek ’t Hooge nest is razend populair: een waargebeurd verhaal over twee joodse zussen in het verzet, een onderduikadres in het Gooi en het onvermijdelijke verraad.

Beleef deze avond met Roxane van Iperen!

'Wanneer er gevochten moet worden, moet er maar gevochten worden. Je kunt jezelf niet ontrouw worden. Je kunt jezelf ook niets wijsmaken. We stonden ervoor. We hebben gedaan wat we moesten doen, wat we konden doen. Niet meer en niet minder.'

Janny Brandes-Brilleslijper

tHoogeNest

Kom maandag 9 maart luisteren naar Roxane van Iperen, jurist en publicist:

Roxane van Iperen schreef over de vroegere bewoners van haar huis, onder wie twee Joodse verzetsvrouwen

Tijdens het opknappen van haar nieuwe huis trof Roxane steeds meer sporen aan van het onderduikadres dat ’t Hooge Nest ooit was. Van Iperen kwam erachter dat de zussen Janny en Lien Brilleslijper hier tijdens de oorlog twee jaar woonden met hun gezinnen, ouders, broer en vele verzetsmensen die er kwamen onderduiken. Zij leefden er tot hun uiteindelijke arrestatie betrekkelijk vrij en ‘normaal’. Wie waren deze mensen, en hoe durfden ze dit aan?

“Ik krijg brieven van mensen die het elkaar cadeau hebben gedaan, soms van over de hele wereld. Die brieven zijn zo mooi, zo ontroerend. Zo kreeg ik er een van een man van 97 jaar die schreef dat hij na het lezen van ’t Hooge Nest na 75 jaar voor het eerst om zijn eigen onderduik en kamptijd kon huilen. Ik wil misschien nog wel een bijlage maken van al die indrukwekkende reacties die ’t Hooge Nest heeft opgeroepen. Er is iets veranderd sinds mijn eerste pogingen op het wandelpad: mensen beginnen nu eindelijk toch te praten.”

Sinds ’t Hooge Nest in november 2018 verscheen:

• is het boek een enorme bestseller: het staat al 41 weken in de Bestseller60,
  • werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019,
  • de buitenlandse rechten werden via verkocht aan Engeland, Spanje, Italië en Duitsland,
  • en het boek gaat verfilmd worden door het productiehuis Man Up van Halina Reijn en Carice van Houten.

Tip: Lees 't Hooge Nest als e-book

Het boek is ook in onze Bibliotheek immens populair: er is een lange reserveringslijst.

’t Hooge Nest is ook als e-book beschikbaar. Met een e-book hoeft u niet te wachten tot andere leners het boek uit hebben. U kunt direct beginnen met lezen!

• inloop vanaf 19.30 uur
  • starttijd 20.00 uur
  • inclusief gratis pauzedrankje

Datum maandag 9 maart 2020