Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Laat je meevoeren door Henk de Velde

'Lot onbekend'
Laat je meevoeren door Henk de Velde

Laat je meevoeren door Henk de Velde

Henk de Velde (geboren in IJsselmuiden) is de bekendste zeezeiler van ons land en baarde opzien met zijn lange solotochten over de oceanen. Hij heeft meer mijlen op zee afgelegd dan iedere andere zeiler en bovendien tal van inspirerende boeken over zijn ervaringen geschreven. Zijn lezingen zitten vol filosofische bespiegelingen. Vorig jaar wist hij met zijn verhalen vol passie en ervaringen van ontbering een groot publiek mee te krijgen.  We zijn erg blij dat hij opnieuw bij de Stadskazerne aanmeert, om te vertellen over zijn nieuwe boek ‘Lot onbekend’. 

Lot onbekend is een fictief verhaal gebaseerd op de werkelijkheid. Het verhaal start in 1712 op een VOC schip. Vervolgens wordt deze lezer mee op reis genomen, dwars door eeuwen en oceanen heen naar de nabije toekomst. Henk de Velde neemt ons mee in zijn denk- en maakproces aan de hand van de droomtijd van Aboriginals en citaten van filosofen. “‘Cooma el ngruwar, ngruwar el cooma, illa booka mer ley urrie urrie. Ik bezit geen land, het land bezit mij. Ik ben de zee, elke druppel ervan.”

Na de pauze laat hij een film zien over zijn reis naar Alaska vorig jaar. “Deze ervaring, deze film, past zo goed bij het boek”, zegt hij. “Het is de confrontatie van de kleine mens met de natuur, de verte en de stilte.Geen verwachtingen, geen noodzaak tot overleg, geen concessies of compromissen.” 

“En als ik over deze reis vertel vraagt men mij vaak over mensen. Maar de echte reden dat ik deze keer naar deze streek ging, was om de wereld aan me voorbij te laten gaan en geen beschrijving is de juiste. Er is geen schrijver, zelfs de besten niet, die woorden genoeg hebben voor de diepste emoties en vaak, als die er zijn, dan is het menselijke aspect het belangrijkste … emotie, gevoel, meningen en oordelen … nooit het landschap. De film Passing Through laat ons door het grootse landschap gaan.” 

 

LOT COVER 3 

 A passing throughkopie

 

 

Kaarten

Bieb-leden: € 5

Niet-leden: € 7,50

Inclusief gratis pauzedrankje

 

Reserveren