Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Lezing Eva Vriend: Eens ging de zee hier tekeer... Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners.

Kom luisteren naar en praten met Eva Vriend (1973), schrijver en historica

home driemannen

Schrijfster/historica Eva Vriend (1973), bekend van succesvolle non-fictie boeken als Het Nieuwe Land (2013) en Eens ging de zee hier tekeer (2020), geeft op dinsdag 12 oktober in het kader van de Maand van de Geschiedenis een bijzondere lezing in De Stadskazerne in Kampen. In haar boeken schreef ze zowel over hoe de nieuwe bewoners van de Noordoostpolder geselecteerd werden en over het blijvende verdriet in de vissersgemeenschappen rond de Zuiderzee dat IJsselmeer werd en hen van hun bestaan beroofde. Vriend vertelt ook over de voorbereidingen van haar nieuwe boekproject. Daarin speelt Kampen een centrale rol. Over haar boekplannen wil ze ‘sparren met een kennerspubliek’.

Journalist en historica Eva Vriend, dochter van een geselecteerde boer in Luttelgeest (Noordoostpolder), beschreef vanuit het perspectief van haar familie in haar debuut Het Nieuwe Land de selectieprocedures die de overheid hanteerde om de meest geschikte mensen naar de polder te halen. Het boek was een groot succes. Zeven jaar later richtte ze haar onderzoek op de andere kant van de medaille: de gemeenschappen die werden geslachtofferd voor het ingenieursideaal van de IJsselmeerpolders, de eeuwenoude vissersgemeenschappen rond de voormalige Zuiderzee. De maakbare maatschappij, zowel het ideaal als wat ervan geworden is, beschouwd vanuit een historisch en persoonlijk perspectief, is een constante in het oeuvre van Eva Vriend. Haar boeken spreken een breed publiek aan en werden genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Vriend is een veelgevraagd spreker over haar boeken en onderzoeksprojecten.

Locatie: Nieuwe kerk

De lezing van Eva Vriend op dinsdag 12 oktober is de eerste fysieke geschiedenislezing die – ijs en weder dienende – na de coronaperiode weer wordt gehouden. De lezing wordt aangeboden door De Stadskazerne namens alle ‘kazernebewoners’ (historische vereniging ‘Jan van Arkel’, Bibliotheek Kampen, Stadsarchief Kampen, stadsarcheoloog en RTV IJsselmond) in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Wegens overweldigende belangstelling is de lezing van Eva Vriend verplaatst naar De Nieuwe Kerk in Kampen.

Broederweg 34 in Kampen.

Iedereen die al een plek gereserveerd heeft ontvangt hierover een e-mail.

Parkeren

Er is gratis parkeergelegenheid op het Burg. Berghuisplein. Parkeren in de binnenstad is tot 20.00 uur betaald.

Toegang is gratis, graag reserveren vooraf.
Een CTB (coronatoegangsbewijs) is niet nodig.

Uiteraard vindt de lezing plaats onder voorbehoud van eventuele corona-maatregelen.
De lezing van Eva Vriend is tevens de eerste reguliere lezing van de Historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’ in het nieuwe seizoen. Ook leden van HV JvA dienen vooraf te reserveren.

Lezing Eva Vriend in De Nieuwe Kerk, Broederweg 34 te Kampen
dinsdag 12 oktober 2021, aanvang 20.00 uur

omslag

logoMvdG