Website voorlezen

Lezing Henk de Velde

'De zee, mijn leven'
woensdag 16 mei (vanaf 20.00)
Lezing Henk de Velde

‘De zee, mijn leven’ is een terugblik van zeiler Henk de Velde.

Deze avond neemt Henk de Velde je mee in zijn avontuurlijke vertellingen. Hij vertelt over wat iemand drijft om keer op keer weer het avontuur op te zoeken. In zijn boek neemt hij je mee op fantastische reizen met vaak spannende gebeurtenissen. Je wordt deelgenoot gemaakt van de soms moeilijke momenten, zowel fysiek als mentaal. Maar je ervaart naast de ontberingen ook de prachtige ervaringen. Een boek om heerlijk bij weg te dromen en te genieten van een leven dat we zelf stiekem ook wel wensen.

 

Zoals op sigarettenpakjes zou op dit boek 'levensgevaarlijk' moeten staan, schreef ooit James Wharram, de ontwerper van Henk zijn eerste catamaran, in een voorwoord voor zijn eerste boek.

En Sir Robin Knox-Johnston vroeg Henk hoe het was na zijn eerste non-stop reis en Henks antwoord was: 'Great, great,' en Robin lachtte, want dat was zijn reactie op zijn eerste 'non-stop rond de wereld reis' in 1968 met de Suhaili.

 Visje

Dit boek is een terugblik op alle reizen die Henk maakte. Niet als een biografie want hij houdt niet van het woord biografie, dat doet hem namelijk denken aan een boek over mensen die er niet meer zijn. Dit boek gaat niet alleen over zeilen want Henk is een gevoelsmens. De Telegraaf noemde hem ooit de filosoof van de zee want de eenzaamheid op zee geeft hem te denken. Met de blik van nu filosofeert hij daarbij zo nu en dan over het leven zelf en zijn bescheiden rol daarin.

 

Als jongen wilde hij kapitein en wereldreiziger worden en beiden werd hij. Eerst op de koopvaardij en later op zijn eigen boten. Ontdekkingsreiziger was hij vooral op de reis boven Siberië langs met inbegrip van de negen maanden overwintering. Hij had ook zijn schip op de wal kunnen zetten om het volgende voorjaar terug te komen maar nee, hij wilde overwinteren. Tijdens zijn recordpogingen vanuit Brest noemde een Franse krant hem “Têtu comme un Breton”, Koppig als een Breton. Een zelfde koppigheid liet hij zien toen hij in 2007 zei dat hij nooit terug zou komen. Toch na 4 jaren en vele onbekende plekken was hij terug en waarom? Omdat hij iemand miste, zei hij.

 

Datum: Lezing op 16 mei, 20.00 uur, inloop 19.45 uur.

  • Locatie: Johan van Mulkenzaal / Stadskazerne
  • Entree: Bibliotheekleden € 5,00, niet-leden € 7,50, inclusief gratis pauzedrankje

Kaartverkoop: Vooraf per bank, of per pin bij de entree.

Reserveren